Plānots, ka no 1.februāra pacienta iemaksa par vizīti pie ģimenes ārsta būs viens lats, bet pie ārsta speciālista - pieci lati, informēja Veselības ministrijas (VM) Preses centrā.
Patlaban pacienta iemaksa par ģimenes ārsta apmeklējumu ir 50 santīmi, bet par vizīti pie ārsta speciālista jāmaksā divi lati.

Kā skaidroja Preses centra vadītājs Oskars Šneiders, no februāra pacienta iemaksa tomēr nepārsniegs viena lata atzīmi, kā tika pieļauts iepriekš, jo tā ir primārā veselības aprūpe, kurai jābūt pieejamai visiem.

Tāpat, sākot ar februāri, būs jāmaksā 12 lati par vienu gultas dienu slimnīcā. Kā šorīt intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Labrīt, Latvija!" skaidroja veselības ministrs Ivars Eglītis (TP), Latvijā, salīdzinot ar citām Eiropas valstīm, cilvēki biežāk dodas uz slimnīcām un divas reizes ilgāk tajās uzturas, taču ir jāattīsta pacientu mājas aprūpe, kā arī primārā aprūpe un profilakse, lai no došanās uz slimnīcu varētu izvairīties.

Plānots, ka par ārstēšanos Tuberkulozes un plaušu slimību valsts aģentūrā un Latvijas Infektoloģijas centrā, kā arī aprūpes slimnīcās un slimnīcu aprūpes nodaļās, onkoloģijas un onkohematoloģijas nodaļās, kā arī alkoholisko, narkotisko, psihotropo un toksisko vielu atkarību diagnožu gadījumā būs jāmaksā pieci lati par dienu.

Mainīsies arī cenas dažādiem diagnostiskiem izmeklējumiem, piemēram, plānots, ka ambulatorie pacienti par endoskopiskajiem izmeklējumiem maksās piecus latus, bet par rentgenoloģiskiem izmeklējumiem, ieskaitot kontrastvielu, - divus latus.

Pamatojoties uz pacienta iemaksas palielinājumu, ir noteikts, ka vienā ārstēšanās reizē slimnīcā pacientam nav jāmaksā vairāk par 250 latiem un pacienta iemaksas kopsumma par ambulatorajiem un stacionārajiem veselības aprūpes pakalpojumiem kalendārā gadā nevar būt lielāka par 400 latiem.

Tas nozīmē - ja pacients ir sasniedzis šo pacienta iemaksu summu, ko var apliecināt ar kvītīm vai čekiem, tad viņš var saņemt atbrīvojumu no tālākas pacienta iemaksas maksāšanas konkrētajā ārstēšanas reizē slimnīcā vai kalendārajā gadā, norāda VM.

Kā skaidroja Eglītis, aprēķinot jaunās pacientu piemaksas, tika pievērsta uzmanība, lai būtiski nepaaugstinātos maksa par primārās veselības aprūpes pakalpojumiem, lai visiem iedzīvotājiem šie pakalpojumi būtu vienādā mērā pieejami. Maksa par stacionārajiem pakalpojumiem ir lielāka, mudinot iedzīvotājus jau laicīgi atklāt savas veselības problēmas, kas būs lētāk un izdevīgāk gan viņiem pašiem, gan valstij.

Turklāt, pēc ministra teiktā, valstij daudz lētāk izmaksājot pacientu mājas aprūpe, nevis slimnieku ārstēšana slimnīcā.

Eglītis arī norādīja, ka pacientu iemaksas neatšķirsies reģionālajās daudzprofilu un lokālajās slimnīcās, lai pacients pats varētu izšķirties, kurā slimnīcā vēlas ārstēties, kur, pēc viņa domām, ir labāki speciālisti, apstākļi vai pakalpojumi.

No visiem maksājumiem paredzēts segt daļu no izdevumiem, kas līdz ar budžeta samazinājumu, apkures tarifu pieaugumu, kā arī medikamentu un medicīnas preču PVN palielinājumu veido 100 miljonus latu jeb gandrīz piekto daļu līdzšinējā veselības aprūpes budžeta. Galvenais uzsvars finansēšanas sistēmas izmaiņās tiks likts uz stacionārās ārstēšanas apmaksas nosacījumu pārskatīšanu, lai samazinātu pacientu uzturēšanās laiku slimnīcās un padarītu intensīvāku ārstēšanās procesu.

Tāpat paredzēts veikt nopietnu veselības aprūpes administrējošo iestāžu reformu, samazinot aģentūru skaitu un atsakoties no dažu funkciju veikšanas, tādējādi vienkāršojot birokrātisko procedūru norisi un arī ietaupot līdzekļus veselības aprūpē, norāda VM speciālisti.

No visām pacienta iemaksām plānots atbrīvot visus 1.grupas invalīdus, taču par to tiks lemts otrdien, 20.janvārī, valdības sēdē, kad tiks izskatīts jautājums par pacientu iemaksām, kā arī VM piedāvātās izmaiņas kompensējamo zāļu sarakstā. Izmaiņas stāsies spēkā, ja valdība tās atbalstīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!