Foto: LETA
No 12 bērniem, kas Latvijā tika ievietoti glābējsilītēs, 11 jau ir adoptēti, savukārt viens no mazuļiem atrodas pirmsadopcijas aprūpē.

Rīgā glābējsilītēs kopumā tika atstāti deviņi mazuļi un viņi visi jau ir adoptēti, pastāstīja Rīga bāriņtiesas priekšsēdētājs Aivars Krasnogolovs. Viņš norādīja, ka ar vienu bērniņu bija grūtības, taču arī šis bērniņš tika adoptēts.

Tāpat abi bērni, kurus atstāja glābējsilītē Liepājā, ir adoptēti, informēja Liepājas bāriņtiesā. Savukārt meitenīte, kura pagājušā gada oktobra vidū tika atstāta glābējsilītē Daugavpilī, iejutusies ģimenē, kur viņa atrodas pirmsadopcijas aprūpē un uzraudzībā, iepriekš informēja Daugavpils bāriņtiesas priekšsēdētāja Inga Cauņa.

No 12 mazuļiem, kas Latvijā ievietoti glābējsilītēs, septiņas bija meitenes un pieci zēni.

Sākumā glābējsilītēs atstātie bērni nonāk pirmsadopcijas aprūpē, kas var ilgt līdz pusgadam, bet adopcija tiek apstiprināta tikai tad, kad potenciālajiem vecākiem un bērnam ir izveidojušās ģimeniskas attiecības.

Pirmsadopcijas procesā bioloģiskajiem vecākiem vēl ir iespēja pārdomāt un pieņemt lēmumu bērniņu audzināt pašiem.

Pirmā glābējsilīte Latvijā tika atklāta Rīgā 2009.gada septembrī. 2010.gada oktobra sākumā tā tika izveidota arī Liepājā, bet 2011.gada janvārī glābējsilīte atklāta Daugavpilī. Nākamo glābējsilīti plāno atklāt šogad pavasarī Valmierā.

Pie glābējsilītes nav uzstādītas videokameras, negribēto bērniņu tur var ievietot anonīmi. Ja mazulis nav izsludināts meklēšanā un viņam nav vardarbības pēdu, tiesībsargājošās iestādes kriminālprocesu nesāk un vecāki meklēti netiek.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!