Foto: Aizsardzības ministrija
Saeimas lēmums par divu Nacionālo bruņoto spēku karavīru nosūtīšanu dalībai Eiropas Savienības militārajā misijā, lai palīdzētu Mali bruņoto spēku apmācībā, būs jau devītā starptautiskā misija, kurā piedalīsies NBS karavīri. Aizsardzības ministrs Artis Pabriks (V) norādījis, ka misijas Mali kopējās izmaksas būs aptuveni 100 000 latu un plānots, ka tā ilgs 15 mēnešus.

Kopš 1996.gada, kad Latvijas karavīri pirmo reizi iesaistījušies starptautiskajās operācijās, līdz 2012.gada 31.decembrim dažādās misijās ir dienējuši jau 4312 karavīri.

Latvijai 17 gadu laikā piedalīšanās starptautiskajās operācijās izmaksājusi gandrīz 100 miljonus latu un vislielākās operācijas izmaksas bijušas tieši 2012.gadā - 13 212 948 lati.

Portāls "Delfi" piedāvā palūkoties, kurās valstīs līdz šim Latvijas bruņotie spēki jau palīdzējuši nodrošināt mieru un novērst kara draudus.

Foto: EPA/LETA

Bosnijā deviņdesmito gadu vidū sākās asiņains pilsoņu karš starp trim galvenajām valsts etniskajām kopienām - musulmaņiem, serbiem un horvātiem. Nodrošināt mieru šajā valstī no 1996. gada līdz 2009.gada beigām palīdzēja arī latviešu karavīri.

Divi karavīri starptautiskajā miera uzturēšanas misijā atradās pusgadu un pēc šī pusgada notika karavīru rotācija. 


Foto: AFP/Scanpix
1999.gada martā sākās NATO uzlidojumi Serbijai, kad toreizējais prezidents Slobodans Miloševičs atteicās parakstīt miera līgumu un pārtraukt bruņotas operācijas pret albāņu separātistu Kosovas Atbrīvošanas armiju. Pēc 78 dienām Miloševičs piekāpās, un Kosovā iegāja NATO armija.

1999.gada vasarā Saeima pieņēma lēmumu par Latvijas karavīru nosūtīšanu dalībai miera operācijā KFOR Kosovā. Latvija dalību šajā misijā sāka 2000.gadā un mūsu karavīri darbojās Prištinā, daudznacionālās brigādes "Centrs" sastāvā.

2009.gada augustā Latvija pārtrauca savu dalību šajā miera uzturēšanas misijā. Pēdējā Latvijas kontingenta sastāvā Kosovā dienesta pienākumus pildīja 17 NBS karavīri - 13 Militārās novērošanas un sadarbības speciālisti, kā arī četri štāba virsnieki.


Foto: AFP/Scanpix

Lēmums par Starptautisko drošības atbalsta ISAF izveidošanu tika pieņemts pēc Taleban režīma gāšanas 2001.gadā. Afganistānas līderi aizsāka savas valsts rekonstrukcijas procesu, izveidojot jaunu valdības struktūru - Afganistānas pārejas administrāciju.

Latvijas karavīri Afganistānā ir kopš 2003.gada. Lielākā daļa Latvijas karavīru dienesta pienākumus pilda Norvēģijas vadītajā Provinču atjaunošanas vienībā, Meimanē (Provincial Reconstruction Team Memaneh - PRT MEY). PRT MEY atbalsta Afganistānas drošības spēkus provincē.

Patlaban Afganistānas misijā piedalās aptuveni 150 Latvijas karavīri. 


Foto: Reuters/Scanpix

Latvijas karavīri uz Irāku devās 2003.gada augustā un visus četrus gadus dienesta pienākumus pildīja Polijas vadītajā daudznacionālajā Centrālajā un Dienvidu divīzijā (MND CS).

Saeima 2003.gada 20.martā pieņēma lēmumu par Nacionālo bruņoto spēku vienību nosūtīšanu uz starptautisko miera nodrošināšanas operāciju Irākas atjaunošanai un demokrātijas veicināšanai starptautiskās koalīcijas bruņoto spēku militārās vadības pārziņā. Tā paša gada 5.augustā uz Irāku devās pirmie 105 Latvijas karavīri.

Dalību misijā Latvija beidza 2007.gadā


Foto: AFP/Scanpix

2003.gadā Latvija uz Maķedoniju nosūtīja vienu virsnieku un vienu instruktoru. Aizsardzības ministrs Ģirts Valdis Kristovskis parakstīja līgumu un vienošanos par operācijas finansējumu.

Saskaņā ar Latvijas valdības un ES līgumu, Latvijai sešu mēnešu operācijas kopējās izmaksās bija jāiegulda 19 220 eiro (aptuveni 12 700 latu).Mieru un stabilitāti Maķedonijā apdraudēja konflikts starp Maķedonijas slāvu valdību un albāņu kaujiniekiem

Foto: AFP/Scanpix
2008.gada 19.augustā EDSO Pastāvīgā padome pieņēma lēmumu nekavējoties nosūtīt uz Gruziju 20 militāros novērotājus uz sešiem mēnešiem - līdz 2009.gada 18.februārim. Vēlāk EDSO Pastāvīgā padome nolēma šīs novērošanas misijas termiņu vēl pagarināt.

Savukārt 2008.gada 26.augustā valdība nosūtīja vienu Latvijas NBS karavīru dalībai humānajā operācijā EDSO novērošanas misijā Gruzijā uz sešiem mēnešiem. 2009.gada vasarā Latvijas karavīru no EDSO misijas Gruzijā atsauca.


Foto: Reuters/Scanpix

2011.gada novembrī, nosūtot vienu karavīru uz operāciju rajonu Indijas okeānā un Adenas līcī, Latvijas Nacionālie bruņotie spēki sāka dalību Eiropas Savienības Jūras spēku militārajā pretpirātisma operācijā "Atalanta".

Kopumā 2011.gadā Latvija operācijā "Atalanta" piedalījās ar četriem Jūras spēku flotiles virsniekiem. Divi virsnieki pārstāvēja Latviju, dienot štābā Nortvudā, Lielbritānijā, un divi virsnieki operācijas rajonā uz štāba kuģa.


Foto: AFP/Scanpix

Šā gada sākumā divi Nacionālo bruņoto spēku instruktori devās uz Libēriju, lai turpinātu iesākto sadarbību ar ASV un Libērijas bruņotajiem spēkiem instruktoru centralizētas apmācību sistēmas izveidē.

2000.gada izveidotā Latvijas instruktoru izglītības sistēma desmit gadu laikā ir attīstīta līdz tādam līmenim, ka iegūtās atziņas un apmācību metodika ir pieprasīta arī ārvalstīs, kas arī ir iemesls tam, ka mūsu karavīri uzturas Libērijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!