No Īslandes uz Latviju pērn eksportēti 250 kilogrami mazā joslvaļa gaļas, paziņojusi Īslandes Zvejniecības un lauksaimniecības ministrija, veicot izmeklēšanu par ziņām, ka Īslande nelikumīgi eksportē nomedīto vaļu gaļu.

Ministrija šā gada februārī informēja, ka kāda Īslandes kompānija nosūtījusi uz Latviju vaļu gaļas sūtījumu, pievienojot tam dokumentāciju par Īslandei izsniegto Konvencijas par starptautisko tirdzniecību ar apdraudētajām savvaļas dzīvnieku un augu sugām (CITES) eksporta sertifikātu.

Īslande, pievienojoties CITES, ir reģistrējusi rezervāciju konvencijas pirmajā pielikumā uzskaitītajām sugām, kā arī ievēro otrajā pielikumā noteikto protokolu, kas nosaka, ka eksportētājvalstij produkcijas ražotājam ir jāizsniedz eksporta sertifikāts.

Tomēr Latvija nav reģistrējusi līdzīgu rezervāciju konvencijai attiecībā uz joslvaļiem un līdz ar to Latvijas amatpersonām nav tiesību izdot vajadzīgo CITES importa sertifikātu sūtījumam. Produkcijas eksportētājs par šo situāciju informējis importētāju Latvijā, liecina Īslandes Zvejniecības un lauksaimniecības ministrijas rīcībā esošā informācija.

Savukārt uz Dāniju eksportētie produkti nepareizi reģistrēti kā vaļu gaļa, bet patiesībā tā bija zivju barība, informēja ministrija.

Uz Dāniju pērn nosūtīti divi sūtījumi - 775 kilogrami janvārī un 22 750 kilogrami martā. Abi sūtījumi ir zivju barība, kuru Īslandes eksportētājs iesniegtajās eksporta deklarācijās nepareizi reģistrējis kā vaļu gaļu, apgalvo Īslandes ministrija.

Īslandes Statistikas birojam uzdots labot attiecīgos statistikas datus.

Īslandes Zvejniecības un lauksaimniecības ministrija solīja spert attiecīgus soļus, lai līdzīgi incidenti nākotnē neatkārtotos.

Kā jau ziņots, Īslandes valdības interneta vietnē publicētie statistikas dati par pagājušo liecina, ka valsts eksportējusi vaļu gaļas produktus uz trim valstīm - Latviju, Dāniju un Japānu.

Kā norāda Starptautiskais Dzīvnieku labturības fonds (IFAW), šāds nomedīto vaļu gaļas eksports pārkāpj ne tikai vaļu medību moratoriju, bet arī starptautiskos likumus par tirdzniecību ar apdraudētu dzīvnieku izstrādājumiem.

Vaļu gaļas eksports uz Dāniju un Latviju ir Eiropas Savienības (ES) likumu pārkāpums arī gadījumā, ja produkti tiek reeksportēti, norāda IFAW.

Vaļu gaļas produktu starptautiska tirdzniecība ir aizliegta saskaņā ar Konvenciju par starptautisko tirdzniecību ar apdraudētajām savvaļas dzīvnieku un augu sugām (CITES).

Latvijas amatpersonas IFAW apstiprinājušas faktu par vaļu gaļas produktu importu un solījušas veikt attiecīgu izmeklēšanu.

"IFAW pauž bažas par vaļu gaļas produktu nelegālo tirdzniecību, īpaši ņemot vērā pašreizējās diskusijas par vaļu komerciālo medību globālā aizlieguma mīkstināšanu," teikts fonda paziņojumā.

Tā kā Latvija un Dānija ir Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis, vaļu produktu imports ES pārkāpj gan ES Dabiskās vides direktīvu, gan ES CITES regulu. Turklāt šāds darījums ir nelegāls arī saskaņā ar CITES, kam pievienojusies gan Īslande, gan Latvija un Dānija.

IFAW šajā lietā gatavo oficiālas sūdzības Eiropas Komisijai (EK), CITES sekretariātam, CITES pārstāvniecībām Latvijā, Dānijā un Īslandē, Interpolam un Pasaules muitas organizācijai.

Īslande pārtrauca vaļu medības 1989.gadā un 2002.gadā pievienojās 1986.gadā pieņemtajam starptautiskajam vaļu medību moratorijam, tomēr 2006.gadā tā atsāka komerciālas vaļu medības.

Starptautiskā vaļu medību regulēšanas konvencija tika parakstīta 1946.gada 2.decembrī ar mērķi nodrošināt vaļu populācijas aizsardzību un vaļu rūpniecības attīstību. Konvencijas ieviešanai ir izveidota Starptautiskā vaļu medību komisija (IWC), kurā var piedalīties visas konvencijas dalībvalstis.

Sākotnēji Starptautiskā vaļu medību komisija noteica vaļu medību kvotas, bet 1982.gadā komisija vienojās par moratorija noteikšanu komerciālām vaļu medībām. Moratorijs stājās spēkā ar 1985.-1986.gada sezonu.

Mūsdienās vaļu medības, atbilstoši noteiktajām kvotām, veic atsevišķas pamatiedzīvotāju kopienas Kanādā, Grenlandē, Fēru salās, Krievijā, ASV Aļaskas štatā, Indonēzijā un Sentvinsentā un Grenadīnās.

Īslande un Norvēģija ir vienīgās valstis, kas atļauj vaļu medības komerciāliem nolūkiem.

Japāna savas vaļu medības dēvē par zinātnisku programmu, kas ir pretrunīgi vērtēts apzīmējums, jo nomedītā gaļa nonāk gan vietējā tirgū, gan tiek eksportēta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!