No 1.jūlija tiks samazinātas pacientu iemaksas specializētajās slimnīcās - pacientiem būs jāmaksā 1,5 lati dienā līdzšinējo četru latu vietā, informēja Veselības obligātās apdrošināšanas valsts aģentūrā (VOAVA).

Maksa par ārstēšanos specializētajās slimnīcās četru latu apmērā tika ieviesta šā gada aprīlī.

Grozījumi skar pacientus, kas ārstējas nelielās ārstniecības iestādēs, piemēram, Mazsalacas, Līvānu un Iecavas slimnīcās.

Šajās ārstniecības iestādēs pacientu iemaksas nolemts samazināt, jo augstā pacientu iemaksa apgrūtināja pakalpojuma pieejamību - nelielajās ārstniecības iestādēs pacienta iemaksa bija noteikta augstāka nekā lokālajās daudzprofila slimnīcās, kur pacienta iemaksa ir trīs lati, skaidroja VOAVA sabiedrisko attiecību speciāliste Egita Pole.

Četri lati arī turpmāk būs jāmaksā specializētajos centros un valsts aģentūrās - Latvijas Onkoloģijas centrā, Nacionālajā rehabilitācijas centrā "Vaivari", Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcā, Valsts Zobārstniecības un sejas ķirurģijas centrā, Tuberkulozes un plaušu slimību valsts aģentūrā, Narkoloģijas valsts aģentūrā, Latvijas infektoloģijas centrā un Garīgās veselības valsts aģentūrā.

Šī maksa gan neskar pacientus, kas ārstē onkohematoloģiskas saslimšanas vai arī saņem medicīnisko rehabilitāciju, jo šiem pacientiem ir jāmaksā viens lats neatkarīgi no ārstēšanās vietas. Ārstējot tuberkulozi, psihiatrisko saslimšanu un atsevišķas infekciju slimības, pacientu iemaksas nav jāmaksā.

VOAVA ar veselības aprūpes pakalpojumu sniedzējiem tuvākajā laikā pārslēgs līgumus par papildu finansējuma piešķiršanu.

VOAVA pārstāve norādīja, ka nav izrēķināta konkrēta summa, kas būs nepieciešama, lai segtu izdevumus specializētajām ārstniecības iestādēm, kas radušies pacienta iemaksas samazināšanas dēļ, jo līgumos ar ārstniecības iestādēm tiek paredzēts arī papildu finansējums mediķu algu palielināšanai.

Jau ziņots, ka par katru ārstēšanās dienu reģionālajās daudzprofila slimnīcās ir jāmaksā pieci lati, bet lokālajās daudzprofila slimnīcās - trīs lati.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!