Foto: LETA

Pēc teju gadu ilgas rekonstrukcijas rīdziniekiem un pilsētas viesiem no jūnija būs pieejami trīs atjaunoti galvaspilsētas parki - Grīziņkalna parks, Ziedoņdārzs un Miera dārzs, kā arī rekonstruētas vairākas parku apkaimē esošās ielas, informē Rīgas domes pārstāvis Mārtiņš Vilemsons.

Vēsturiskajos parkos, kas gadu gaitā bija kļuvuši nepievilcīgi un nepiemēroti atpūtai, veikta rekonstrukcija pilnā apjomā. Nomainīts celiņu segums un soliņi, kā arī veikts daudz dažādu citu uzlabojumu, piemēram, Ziedoņdārzā rekonstruēta dārznieka ēka, uzbūvēta publiskā tualete, atjaunots bradājamais baseins, no jauna izveidots bērnu rotaļu laukums, Grīziņkalnā izveidots vingrošanas laukums, suņu pastaigu laukums, bērnu rotaļu laukums un bradājamais baseins, Miera dārzā veikta sabiedriskās tualetes izbūve un izveidots daudzfunkcionāls laukums.

Rekonstrukcijas gaitā daudz darīts drošības uzlabošanai šajās teritorijās - parkos izvietos videonovērošanas kameras, kas tiks pieslēgtas pie Rīgas Pašvaldības policijas centrāles, notiks pašvaldības policijas patrulēšana pilnā apjomā, kā arī izveidots papildu apgaismojums, sniedzot parku apmeklētājiem drošības sajūtu arī vēlākās vakara stundās.

Projekta izstrādes stadijā tika ņemta vērā arī ārvalstu pieredze vēsturisko parku atjaunošanā un radošās idejas, ko snieguši Latvijas Lauksaimniecības universitātes Lauku inženieru fakultātes Ainavu arhitektūras un plānošanas studiju programmas studenti. Projekta izstrādes laikā ir bijusi liela iedzīvotāju atsaucība - saņemts daudz priekšlikumu, kas liecina par šo parku nozīmību visas pilsētas, ne tikai tuvējās apkaimes mērogā.

Līdztekus parku atjaunošanai veikta četru ielu - Pļavas ielas, Zaķu ielas, Sparģeļu ielas un Lienes ielas - rekonstrukcija, kā arī apgaismojuma rekonstrukcija deviņās ielās - Terēzes ielā, Alauksta ielā, Laboratorijas ielā, Vārnu ielā, Lauku ielā, Zvaigžņu ielā, Augšielā, Jāņa Asara ielā un Krāsotāju ielā. Darbu laikā notika ielas seguma bruģēšana un apmaļu uzlikšana, apakšzemes inženierkomunikāciju nomaiņa, zāliena veidošana, apgaismojuma atjaunošana, ceļa zīmju uzstādīšana, jaunu komunikāciju un apgaismes objektu uzstādīšana, koku zarošana, ietvju un zaļās zonas atjaunošana.

Rekonstrukcijas darbu gaitā paveikto un parku gatavību uzņemt apmeklētājus trešdien izvērtēja Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC) un pašvaldības amatpersonas. Viņš norāda, ka patlaban parkos vēl palikuši atsevišķi darbi, kas jāpaveic. "Vēlos atgādināt, ka pagaidām tie ir būvlaukumi, pilnvērtīgi viss sāks darboties no 1.jūnija, kad viss tiks sakārtots. Tad rīdziniekiem un pilsētas viesiem būs iespējams baudīt pilnvērtīgu un drošu atpūtu Rīgas centrā sakoptā vidē," skaidro Ušakovs.

Grīziņkalna parka, Ziedoņdārza un Miera dārza, kā arī deviņu ielu un četru ielu apgaismojuma rekonstrukcijas projektu realizē Rīgas domes Pilsētas attīstības departaments. Projekta kopējās izmaksas ir 9,4 miljoni eiro, ierēķinot pievienotās vērtības nodokli (PVN). Pašvaldība piesaistījusi Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzekļus 85% jeb 6,4 miljonu eiro apjomā no projekta attiecināmām izmaksām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!