Laikā no 16. jūnija plānots pakāpeniski uzsākt vakcināciju pret Covid-19 tirdzniecības centros, valdības 8. jūnija sēdē sacīja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

Valdībai izskatīšanai iesniegtajā Veselības ministrijas (VM) prezentācijā norādīts, ka plānotais vakcinācijas punktu darbības laiks ir līdz šī gada 31. decembrim, tomēr, kā piebilda Pavļuts, tas tiktu pārskatīts pēc vajadzības.

Plānots, ka tirdzniecības centri nodrošinās telpas vakcinācijas veikšanai, kur tā tiks nodrošināta gan pēc pieraksta, gan brīvās rindas režīmā. Pieteikties varēs tāpat kā līdz šim - vietnē "manavakcina.lv" vai pa tālruni 8989.

Atsaucoties uz Pavļuta sēdes laikā minēto, ka vairākos reģionos krītas iedzīvotāju vēlme saņemt pirmo vakcīnas devu, uz jautājumu, kādi motivējošie pasākumi plānoti, lai to uzlabotu, veselības ministrs preses konferencē pēc sēdes skaidroja, ka tiks izvērsta niansētāka un uz mērķgrupām orientētāka komunikācijas pasākumu kopa, piemēram, senioriem, kuri vēl nav vakcinējušies, un vairāk tiks organizēta izbraukuma vakcināciju reģionos.

Tāpat notiks sadarbība ar skolām un Izglītības un zinātnes ministriju, lai sekmētu vakcināciju un rudenī pēc iespējas vairāk cilvēku būtu saņēmuši vakcīnu aizsardzību, kad skolas atgrieztos darbā klātienē.

Veselības ministrs minēja, ka, ņemot vērā citu valstu pieredzi un sekmīgus piemērus, tiks izvērtēts arī citu akciju izmantošanas lietderīgums Latvijā. Kā piemēru Pavļuts minēja balvas un citas metodes, kas varētu cilvēkus motivēt vakcinēties.

Pavļuts sacīja, ka līdz šim sadarbībai interesi izrādījuši desmit tirdzniecības centri Rīgā, bet papildu tiks uzrunāti arī tirdzniecības centri Latvijas reģionos.

Sākot ar pērnā gada 28. decembri, Latvijā uzsākta vakcinācija pret Covid-19. Pirmie potes saņēma lielo slimnīcu darbinieki, bet vēlāk pakāpeniski tika atvērtas citas prioritāri vakcinējamo personu grupas.

Šā gada 3. aprīlī darbu uzsāka speciāli izveidotie liela mēroga vakcinācijas centri vairākās Latvijas pilsētās, jo Latvijai pirmo reizi bija piegādāts lielāks vakcīnu apjoms. Kopš 3. maija Latvijā vakcīnu pret Covid-19, iepriekš pierakstoties, var saņemt ikviens pieaugušais, kurš to vēlas, savukārt no 17. maija – arī 16 gadus sasnieguši jaunieši.

Paredzēts, ka vakcinētiem cilvēkiem pakāpeniski tiks noteikti atvieglojumi, piemēram, iespēja neievērot pašizolāciju, atgriežoties no ārvalstīm, masku nenēsāšana un pulcēšanās atvieglojumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!