No knišļu kodieniem sešos Latvijas rajonos bojā gājuši gandrīz 500 mājlopi.
Kā liecina Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) operatīvā informācija, līdz šodienas rītam bija nobeigušies 494 dzīvnieki jeb 1,1% no kopējā dzīvnieku skaita rajonos, kas cietuši no knišļu uzbrukumiem. Vakar priekšpusdienā no knišļu kodieniem bija bojā gājis 461 dzīvnieks.

Starp bojā gājušajiem dzīvniekiem bija 479 govis, 11 zirgi, trīs aitas un cūka. Visvairāk dzīvnieku ir gājuši bojā Krāslavas rajonā - kopumā 202 mājlopi. Starp tiem ir 192 govis, seši zirgi, trīs aitas un cūka. Seko Preiļu rajons, kur ir bojā gājuši kopumā 192 dzīvnieki, no tiem 189 govis un trīs zirgi.

Madonas rajonā bojā gājušas 43 govis un zirgs, Jēkabpils rajonā ir gājis bojā viens zirgs, kā arī 41 govs. Salīdzinoši mazāk govju - kopumā 13 - knišļu uzbrukumu dēļ ir gājušas bojā Daugavpils rajonā un Aizkraukles rajonā, kur nobeigusies viena govs.

Kā iepriekš prognozēja zemkopības ministrs Mārtiņš Roze (ZZS), bojāgājušo dzīvnieku skaits palielināsies, jo, - lai arī kādu lopu ir izdevies izārstēt, nav zināms, vai tas izdzīvos. Viss atkarīgs no dzīvnieka izturības.

LETA jau informēja, ka knišļi minētajos rajonos šogad ir izplatījušies saistībā ar vēlo pavasari un Latvijā pāris dienu iepriekš valdošo karsto laiku, turklāt viņu vairošanos veicina mitrums, kas Latgalē vērojams pēc spēcīgajām lietavām un plūdiem. Knišļi aktivizējas tieši dienas pievakarē.

Pirmā informācija par dzīvnieku bojā eju tika saņemta piektdien. Sestdienas pirmajā pusē no knišļu kodieniem bija gājuši bojā 115 dzīvnieki, bet vakarpusē - jau 136 govis. Svētdien līdz priekšpusdienai bija nobeigušies 324 lopi, bet līdz vakaram - 384 dzīvnieki. Pirmdien līdz rītam bija gājuši bojā 432 dzīvnieki, bet līdz vakaram - 439. Vakar no rīta bija bojā gājis 461 mājlops, bet tagad - 494 dzīvnieki.

PVD aicina dzīvnieku īpašniekus pievērst īpašu uzmanību dzīvniekiem un to turēšanas apstākļiem, kā arī mainīt ganīšanas režīmu. Parādoties knišļu mākonim, kā arī dienas otrajā pusē, vakaros, dzīvniekus vajadzētu turēt novietnēs vai fermās.

Dienests arī iesaka vietās, kuras ir mitras un purvainas un kurās ir pastiprināts knišļu daudzums, dzīvniekus neganīt. Aizsardzībai pret knišļiem dzīvnieku īpašnieki tiek lūgti izmantot visus pieejamos līdzekļus, kurus var iegādāties veterinārajās aptiekās vai pie apkalpojošā veterinārārsta. Ja dzīvniekam ir manāmas kādas klīniskas veselības pazīmes, nekavējoties jāizsauc apkalpojošais veterinārārsts, lai sāktu dzīvnieku ārstēšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!