Foto: Shutterstock
Kuldīgā plaši izskanējušais atgadījums, kad pēc sava mazbērna atnākusi sieviete no bērnu dārza pārpratuma dēļ aizgāja ar svešu piecgadīgu bērnu un policija izsludināja trauksmi, pirmsskolas izglītības iestādē “Ābelite” izvērtēts un sodītas divas darbinieces.

Bērnudārza darbību kompleksi tagad vētī pašvaldības izglītības nodaļa, portāls "Delfi" uzzināja Kuldīgas novada domē. Pēc pirmsskolas iestādes darbības izvērtējuma pabeigšanas vietvara plāno lemt par iestādes vadītājas atbildību. Lēmumu varētu pieņemt līdz oktobra beigām.

"Lielākais sods bija nenormālais pārdzīvojums līdz noskaidrojās, kas ir noticis. No brīža, kad tētis atnāca pēc sava bērna, viss meklēšanas laiks līdz brīdim kamēr atveda atpakaļ bērnu," tā par aptuveni divām satraucošām stundām 5. septembra pievakarē Kuldīgas bērnudārzā "Delfi" saka tā vadītāja Ruta Ziemele. Bērnudārza dzīvē pēc šī atgadījuma ieviesti uzlabojumi.

Par šo notikumu Valsts policija saņēma telefonisku informāciju 5. septembrī pulksten 17:29, atceras policijas pārstāve Signe Šteinberga. Kāds tēvs bija ieradies pakaļ savai meitiņai, taču bērna dārziņā nebija. Policija nekavējoties izsludinājusi trauksmi un uzsākusi meklēšanu.

Kādēļ neatpazina mazmeitu

Vēlāk atklājās, ka meiteni izņēmusi kāda sieviete, kura bija nākusi pakaļ savai mazmeitai, taču sajaukusi – bija noticis liels pārpratums. Tā kā policija nesaskatīja nekādas noziedzīga nodarījuma pazīmes, tā informēja Kuldīgas pašvaldību, lai tā nākotnē vairs nepieļautu šādu gadījumu atkārtošanos.

Bērnudārzā notikušo sauc par pārpratumu virkni, kas nu devusi mācības. Atklājās, ka svešu bērnu sieviete uz mājām aizvedusi tādēļ, ka viņai bijušas redzes problēmas. Turklāt grupas audzinātāju todien pirmo dienu aizvietojusi kolēģe no citas grupiņas.

Proti, vecmāmiņa trešdienas vakarā bija ieradusies pēc savas mazmeitas un devusies uz vietu, kur iepriekšējās dienas vakarā bērns spēlējās. "Tur sēdēja gaišmataina meitene, abas samājušās ar galvām, meitenīte atsmaidījusi. Auklīte pajautāja, vai jūs esat tādas un tādas meitenes ome, Apkārt bērni spēlējās, čaloja, sieviete dzird tikai "ome" – māj ar galvu, audzinātāja saprata, ka ir īstā un ka var dot. Bērniņš piecēlās, iedeva roku un aizgāja līdzi," notikušo bērnudārza vadītāja Ziemele.

Audzinātāja, visticamāk, uzticējusies grupas auklītei. Viņa kundzi, kas atnāca pēc bērna, bija iepriekš redzējusi bērnudārza garderobē, kad viņa nākusi pēc savas mazmeitas.

No milzu satraukuma līdz neaprakstāmam priekam

Laikraksts "Kurzemnieks" par notikušo runāja arī ar pazudušās meitenes māti, kuras ģimene todien izdzīvojusi plašu izjūtu gammu – no milzīga apjukuma un satraukuma līdz vārdos neaprakstāmam priekam, kad bērns atkal ieraudzīts.

"Audzinātāja pēc tam mums skaidroja, ka esot atnākusi tā sieviete, parādījusi uz mūsu meitu, kura spēlējās smilškastē. Meita vēlāk stāstīja, ka viņa audzinātājai esot teikusi, tā nav viņas oma, bet audzinātāja atbildējusi, ja oma ir atnākusi pakaļ, tad jau jāiet. Arī audzinātāja man sacīja, ka ļāvusi meitu paņemt, kaut gan meitene esot minstinājusies. Viņa vēl mudinājusi, lai iet gan – lai omai nav jāgaida. Bērns klausījis. Audzinātāja lika, bērns iedeva roku un gāja," laikrakstam stāstījusi meitenes māte. Pēc notikušā viņa domājusi, "kā var atdot bērnu arī, ja īstā oma atnāk pakaļ un bērns negrib iet".

Viņasprāt, bija jāzvana vecākiem un jāpārjautā, ja viņi no rīta nav pateikuši, ka pakaļ nāks kāds cits. Viņas meita sievietei, kas viņu veda mājās, teikusi, ka grib mammu un viņa atbildējusi, ka mamma jau viņu gaida. Pa ceļam vēl sieviete bērnam nopirkusi bulciņu un saldējumu. "Policijai pēc tam esot teikusi, ka pie sevis nobrīnījusies, ka šoreiz bērns izvēlējies citu saldējumu nekā parasti, un abas gājušas mājās. Tur esot skatījušās televizoru, vēlāk atnākusi vecākā māsa meitenītei un teikusi, ka šī nav viņas māsa," tā laikrakstam "Kurzemnieks" pastāstījusi sieviete.

Tobrīd meitenes mājās valdījis jau satraukums, viņas tēvs konstatējis, ka meitas bērnudārzā nav. Viss atrisinājās, kad konstatējot pārpratumu otrā ģimenē, viņu atveda uz dārziņu.

Kādas izmaiņas gaidāmas bērnudārzā

"Audzinātājai un auklītei ir izteikti rājieni. Pēc šī notikuma vecāku sapulcēs veiktas pārrunas, kā ar bērniem runāt, lai neiet svešiem cilvēkiem līdzi, mūsu skolotāji arī izgājuši apmācību," stāsta bērnudārza vadītāja.

Tāpat arī viņa norāda, ka pirmsskolas izglītības iestādē jau iepriekš bija kārtība, kā rīkoties, ja bērnu no bērnudārza izņem tā dēvētās trešās personas. "Ja vecāki ļauj bērnu izņemt trešajai personai, tad raksta iesniegumu. Tāda kārtība bija, iesniegums bija. Audzinātāja aizvietotāja no rīta nebija visus iesniegumus pārlasījusi, iegaumējusi," skaidro Ziemele.

Tāpat arī vecmāmiņai, kura bija atnākusi pēc sava mazbērna, nebija pareizi uzdots jautājums. Proti, jājautā bija nevis: vai jūs esat meitenes vecāmāte, nosaucot bērna vārdu, bet gan "kuram bērnam jūs esat pakaļ?"

Tagad bērnudārzs visu situāciju pārrunājis ar darbiniekiem. "Ja ir kaut mazākās šaubas, tad ir jāzvana vecākiem un jājautā un jājautā dokumenti," skaidro Ziemele.

Bērnam, kuru līdzi uz mājām aizveda svešā kundze, piedāvāta psihologa palīdzība, kas pieņemta.

Bērnudārza vadība arī lūgusi pašvaldībai izvietot novērošanas kameras vārtu pusē, jo tuvākās kameras esot salīdzinoši tālu no bērnudārza. Ja tās būtu bijušas, varētu saprast, kurš bērnu izņēmis un pārpratums atrisinātos ātrāk.

"Šobrīd notiek (bērnudārza darbības) izvērtēšana, strādājam pie niansēm – dokumentiem, kas nosaka kārtību, kā katram jārīkojas un pie tā, lai tie darbojas," tā portālam "Delfi" atzina Kuldīgas novada domes Izglītības nodaļas vadītāja Santa Dubure

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!