Latvijas ārlietu ministrs Indulis Bērziņš un Norvēģijas vēstnieks Herberts Linders trešdien apmainījās ar notām, kas paredz izvest no Latvijas vairāk nekā 100 dzelzceļa vagonu ar lietotajām riepām, kuras te glabājas pusotru gadu un par kuru likteni ilgāku laiku puses nevarēja vienoties.
Līgums par kravas izvešanu stājas spēkā trešdien. Norvēģija apņemas izvest visas lietotās riepas, kas atrodas Rēzeknes dzelzceļa stacijā, lai iznīcinātu tās videi draudzīgā veidā, presi informēja Ārlietu ministrijas preses sekretāre Līga Bergmane. Nākot pretim Norvēģijai, Latvija kravu neapliks ar nodokļiem un nodevām.

Ārlietu ministrs trešdien augsti novērtējis Norvēģijas apņemšanos, lai arī tai nebija juridisku saistību lietotās riepas vest uz savu valsti. Vienošanās neparedz konkrētu laiku, kurā jāizved riepu krava, pavēstī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija. Norvēģija kravu izvešanai paredzējusi apmēram 100 tūkstošus norvēģu kronu. Kopš 1998. gada septembra aptuveni 100 dzelzceļa vagoni ar lietotām riepām, ko vides speciālisti klasificē kā atkritumus, atrodas Rīgas un Rēzeknes muitas zonās, jo kravas adresāts - Krievija - ekonomisko grūtību dēļ atteikusies tās pieņemt.

Iepriekšējie vides valsts ministri Indulis Emsis un Inese Vaidere vairākkārt pauduši cerību, ka Norvēģija, no kurienes riepas nākušas, paņems tās atpakaļ.

Norvēģija paziņoja, ka riepu kravas izvešanai no Latvijas nepieciešams noslēgt starpvaldību līgumu. Aizpagājušā gada septembrī starpvaldību līguma sagatavošanai valdība uzdeva vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram Ventam Balodim izveidot darba grupu.

Pēc starpvaldību līguma noslēgšanas Norvēģija apņēmās izvest riepas no Latvijas un segt kravas izvešanas un iznīcināšanas izmaksas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!