"Bankas Baltija" (BB) likvidatoru un "Latvenergo" pārstāvji no bankas krimināllietā tiesājamajiem Aleksandra Laventa, Tāļa Freimaņa un Alvja Līduma Rīgas apgabaltiesā ceturtdien tiesu debatēs lūdza piedzīt kopumā 34,5 miljonus latu.
Lielāko summu - 26,566 miljonus latu - vēlas piedzīt BB likvidatori, bet 8 miljonus - uzņēmums "Latvenergo".

Prāvākās summas būtu piedzenamas no BB Uzraudzības padomes priekšsēdētāja Laventa un Freimaņa, bet no uzņēmuma "Birojs L & A" vadītāja un bijušā BB darbinieka Alvja Līduma civilprasītāji vēlas piedzīt aptuveni 3 miljonus latu.

Pēc civilprasītāju uzklausīšanas tiesa pasludināja pārtraukumu līdz 21.jūlijam, kad debatēs aizstāvības runu sāks Līduma advokāts Ilmārs Dombrovskis.

Bankas likvidatoru pārstāvis Edgars Vilītis debatēs sacīja, ka BB vadības nodarītie zaudējumi bankai ir daudz lielāki, bet piedzenama būtu summa, kas nelikumīgi nonākusi Laventa rīcībā.

Naudas summa tiek piedzīta par vairākām epizodēm, kurās bankas vadītāji apsūdzēti par nelikumīgu naudas piesavināšanos.

"Latvenergo" pārstāvji uzturēja prasību par 8 miljonu piedziņu, ko no uzņēmuma savulaik jau piedzina BB likvidatori. "Latvenergo" šo summu maksāja kā garantētājs uzņēmuma "Finansu norēķinu centrs" kredītam "Bankā Baltija".

Par šo summu 1994.gadā bija paredzēts iegātāties mazutu apkurei. Ar tādu nolūku tā tika pārskaitīta Līduma uzņēmumam "Birojs L & A", kas savukārt to pārskaitīja Laventam piederošajam "Finhold". Mazuts tā arī netika piegādāts.

Analizējot bankas ietekmi, Vilītis sacīja, ka 1995 gadā bankas aktīvi bijuši 10 procentu apjomā no visas valsts iekšzemes kopprodukta un vairāk nekā 50 procentu apjomā no valsts pamatbudžeta ieņēmumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!