Rīgas apgabaltiesa ceturtdien daļēji apmierināja gan biedrības "Autortiesību un komunicēšanās konsultāciju aģentūra/Latvijas Autoru apvienība" (AKKA/LAA) prasību, gan telekompānijas LNT pretprasību strīdā par atlīdzības un zaudējumu piedziņu un licences līguma noslēgšanu.
No LNT par labu AKKA/LAA prasīto 1,55 miljonu latu vietā apgabaltiesa ceturtdien piedzina kopumā 455 853 latu atlīdzību un zaudējumus par aģentūras pārstāvēto autoru darbu izmantošanu laikā no 2001.gada līdz 2008.gadam, to ieskaitot.

Rīgas apgabaltiesa pēc LNT šajā lietā iesniegtās pretprasības atzina par noslēgtu licences līgumu par autoru muzikālo darbu izmantošanu šī līguma 2005.gada 19.aprīļa redakcijā, nosakot, ka maksājamās atlīdzības lielums ir 1% no kompānijas ikgadējiem ienākumiem.

Tiesa atzina, ka licences līgums ir spēkā līdz 2012.gada 31.decembrim.

Apgabaltiesa arī atzina AKKA/LAA tiesības līdz sprieduma izpildei saņemt 6% gadā no kopējās piedzītās summas.

Ceturtdien pasludināto spriedumu 20 dienu laikā no 19.marta būs iespējams apelācijas kārtībā apstrīdēt Augstākajā tiesā, informēja apgabaltiesas pārstāvis Ilvars Tomsons.

AKKA/LAA prasību tiesā iesniedza 2006.gadā, tajā no LNT sākotnēji tika lūgts piedzīt 414 751 lata kompensāciju, taču pagājušā gada vasarā piedzenamās kompensācijas summa tika palielināta. LNT šajā lietā iepriekš iesniedza pretprasību.

Prasības papildinājumos AKKA/LAA lūgusi no LNT piedzīt papildu 167 537 latus, kā arī noteikt kompensāciju par autortiesību aizskārumu pēc tiesas ieskata, taču tai nevajadzētu būt mazākai par 1 381 123 latiem. Kopumā no LNT lūgts piedzīt 1 548 660 latus, kā arī likumiskos procentus.

Arī LNT iesniegusi pretprasības grozījumus un papildinājumus, lūdzot atzīt par noslēgtu licences līgumu un noteikt, ka maksājamās atlīdzības apjoms ir 1,25% no kompānijas ikgadējiem ienākumiem.

AKKA/LAA iepriekš informēja, ka pretēji Bernes konvencijas un Autortiesību likuma prasībām LNT kopš 2001.gada turpinot izmantot AKKA/LAA pārstāvēto autoru muzikālos darbus bez atļaujas jeb licences un nemaksājot pienācīgu autoratlīdzību.

Autortiesību aģentūra savos prasījumos lūdz tiesu piedzīt kompensāciju un aizliegt televīzijai izmantot AKKA/LAA pārstāvētu autoru muzikālos darbus līdz brīdim, kamēr tiks noslēgts līgums par autoru darbu izmantošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!