Foto: F64

No vietnes "Manabalss.lv" īsi pēc publikācijas pazudusi iniciatīva, kurā iedzīvotāji varēja parakstīties par Rīgas domes atlaišanu. Iniciators Edvards Ratnieks, kurš Rātsnamā strādā par Nacionālās apvienības referentu, notikušo saista ar nezināmiem, ieinteresētiem spēkiem. Bet "Manabalss.lv" pārstāvis skaidro – politiķu iniciatīvām vietne izvirza stingrākas prasības, kā arī iestājas par idejiskām iniciatīvām, nevis parakstu vākšanu par kādu konkrētu gadījumu.

Ratnieks portālam "Delfi" pastāstīja, ka pagājušajā nedēļā notikusī kratīšana Rīgas domes priekšsēdētāja kabinetā iedvesmojusi viņu piektdien, 1. februārī, iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākt parakstu vākšanu par Rīgas domes atlaišanu.

Pēc iniciatīvas sagatavošanas un iesniegšanas Nacionālās apvienības politiķis Ratnieks saņēma apstiprinājumu no "Manabalss.lv", ka tā trīs darbadienu laikā tiks izskatīta, pielabota un publicēta. Trīs dienas gan nebija jāgaida, jo jau tajā pašā vakarā iniciatīva tika publicēta.

Kad par Rīgas domes atlaišanu parakstījušies bija vairāki iedzīvotāji, iniciatīva no portāla pazuda, atminas Ratnieks. "Saņēmu daudzu sociālo tīklu lietotāju sašutuma ziņojumus par to, ka saite uz iniciatīvu nedarbojas un tādu nemaz nevarot atrast," stāstīja politiķis.

Viņš vērsies portālā "Manabalss.lv", kur viņam pamatots, ka portāls palaidis garām Ratnieka politisko piederību Nacionālajai apvienībai.

Viņam piedāvāti trīs scenāriji – parakstīties, ka iniciatīvu Ratnieks neizmantos politiskai reklāmai, nomainīt iniciatīvas autoru uz kādu nepartejisku domubiedru un atturēties no iniciatīvas izmantošanas Nacionālās apvienības publicitātē, vai arī samaksāt 1000 eiro rēķinu, lai saglabātu sevi kā iniciatīvas virzītāju.

"Tātad gadījumā, ja esmu apvienojies ar domubiedriem kādā no partijām, lai veicinātu Latvijas pilsonisko līdzdalību un demokrātijas procesus, manas tiesības iesniegt personiskas iniciatīvas citās pilsoniskās aktivitātēs tiek ierobežotas vien tādēļ, ka man ir kādas partijas biedra karte. Taču ar 1000 eiro rēķina apmaksāšanu būtu, redz, cita lieta! Uzsveru, ka šo iniciatīvu virzīju neatkarīgi, kā fiziska persona aiz savas visdziļākās pārliecības, ka pašreiz tiek maksimāli piemeklēti jebkādi apmaksāti argumenti, lai pierādītu, ka Rīgas domi nevajagot atlaist. Es patiesi cerēju, ka brīdī, kad apzināti tiek bremzēts likums par domes atlaišanu, to kā iniciatīvu Saeimā varētu iesniegt Latvijas pilsoniskā sabiedrība pretēji "naudas maisu" personiskajām un finansiālajām interesēm," portālam "Delfi" klāstīja Ratnieks.

Vietnes "Manabalss.lv" satura redaktors Didzis Meļķis portālam "Delfi" paskaidroja, ka viņš piektdien Ratnieka iniciatīvu par Rīgas domes atlaišanu publicēja pārsteidzīgi. "Saspringtas nedēļas pēdējās darba dienas pašās beigās negribēju atstāt "karājamies gaisā" jaunu pieteikumu uz nākamo nedēļu. Pēdējā laikā līdz ar valdības lēno veidošanos un korupcijas skandālu Rīgas domē ierosinājumi atcelt šo un to un visu kopā ir lielā skaitā, un šis konkrētais beidzot bija arī ar juridisku argumentāciju. Tāda laba pārmaiņa, salīdzinot ar iepriekšējo, novērsa manu uzmanību no citiem kritērijiem, un es, neizvērtējot pārējo, šo iniciatīvu pārsteidzīgi publicēju," norādīja Meļķis.

Tikai pēc iniciatīvas publicēšanas Meļķis pamanījis, ka Ratnieks rodams Nacionālās apvienības biedru rindās. "Manabalss.lv" pārstāvis paskaidroja, ka vietne publicē arī politiķu iniciatīvas, taču izvirza tām stingrākas prasības, kas sīkāk aprakstītas šeit.

Meļķis ar kolēģiem secinājis, ka attiecīgā iniciatīva būtībā ir tikai par konkrēto Rīgas domes gadījumu. "Tas nesaskan ar "Manabalss.lv" uzstādījumu, ka iniciatīvai ir vēlams būt par ideju. Šai gadījumā tas prasa, lai iniciatīva būtu par tiesiskuma stiprināšanu pašvaldību pārvaldībā ilgtermiņā, nevis par vienreizēju iespējamo risinājumu. Piedāvāts tika vienreizējs risinājums, kura efekts varētu būt vispārīgāks vien ar bailēm no precedenta atkārtošanās. Tomēr tiesiskumam ar preventīvu efektu būtu jābūt balstītam vispārīgākos, universālākos formulējumos par Rīgas domes atlaišanu," paskaidroja Meļķis.

"Piemēram, leģitīma būtu iniciatīva par likuma normu, kas paredz automātisku pilsētas domes atlaišanu noteiktās situācijās. Varbūt – ja ir uzsākta kriminālizmeklēšana par korupciju, kurā aizdomās turamie ir vismaz divi pilsētas domes deputāti. Un paredzēt tālāko tiesisko mehānismu, ka visa dome šādā gadījumā automātiski zaudē savas pilnvaras, viena kalendārā mēneša laikā domes pilnvaras pāriet ministrijai, valsts sekretāra vai iecelta administratora rokās, un ne vēlāk kā sešu mēnešu laikā pēc domes atlaišanas konkrētajā pašvaldībā notiek domes vēlēšanas. Šāds variants būtu par ideju un ar vispārējāku ietekmi nekā tikai pret esošo Rīgas domi," pauda Meļķis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!