Latvijas Nacionālās kultūras padomes priekšsēdētāja Nora Ikstena otrdien pēc valdības sēdes paziņoja, ka atsakās turpmāk pildīt padomes priekšsēdētājas pienākumus.
Ministri ķer ko var, bet kultūra paliek, kur bijusi!

Ikstena teica, ka šādi rīkoties viņu pamudinājis valdības lēmums nākamā gada valsts budžeta prioritātēs neiekļaut kultūras jomu. "Kultūra ir vienīgais stabilizējošais faktors ar ko cilvēks sevi identificē, apzinās sevi kā latvieti," teica Ikstena, piebilstot, ka neredz jēgu turpmāk atrasties padomē.

Ikstena prognozēja, ka kultūras neiekļaušana valsts budžeta prioritātēs nozīmē, ka šai jomai atvēlamo līdzekļu apjoms turpinās samazināties un kultūras ministre varēs "kost kurā pirkstā grib, visi sāpēs."

Ar valdības lemto neapmierinātību izteica arī Latvijas prezidente Vaira Vīķe-Freiberga. "Man gribētos izpildvarai atgādināt, ka kultūra nav tikai izdevumu, bet arī peļņas postenis," Latvijas televīzijas raidījumā "Panorāma" sacīja prezidente, atgādinot, ka lielākajā daļā valstu kultūra ir peļņas avots un ieguldījums nācijas nākotnē.

Valdība otrdien, lemjot par nākamā gada valsts budžetu, nolēma, ka valdības prioritātes tajā būs iestāšanās Eiropas Savienībā (ES) un NATO, citas prioritātes neparedzot.

Ministru prezidents Einars Repše iepriekš bija piekritis Kultūras ministrijas aicinājumam kā prioritāti noteikt arī kultūru, taču tas izraisīja citu ministru neapmierinātību, jo arī citas jomas neesot mazāk svarīgas.

Kultūras ministre Ingūna Rībena izteica viedokli, ka "neatbalstot kultūru, kļūsim par pasaules savienotajām valstīm - cilvēkiem bez identitātes," sacīja Rībena. Par šo viedokli gan paironizēja premjers: "Ja kādam ir aklās zarnas iekaisums, ejiet uz izstādi skatīties gleznas."

Pēc ilgām diskusijām astoņi no klātesošajiem ministriem atbalstīja tikai divu - ES un NATO - prioritāšu saglabāšanu, trīs ministri iestājās vēl par kultūras iekļaušanu prioritāšanu sarakstā, četri - par bērnu un ģimeņu jautājumu iekļaušanu, divi - vēl par tieslietu iekļaušanu starp prioritātēm, bet viens ministrs - Ingūna Rībena - domāja, ka par prioritātēm būtu jānosaka visas 16 valdībā pārstāvētās nozares. Premjers iestājās gan par tikai ES un NATO, gan arī vēl par kultūras iekļaušanu prioritāšu sarakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!