Foto: Mārtiņš Purviņš, DELFI

Šogad beidzas 2016. gadā noslēgtais SIA "Rīgas Centrāltirgus" zemes nomas līgums ar SIA "Nakts Tirgus". Uzņēmums līdz šim organizēja tirdzniecību Rīgas Centrāltirgus Nakts tirgus teritorijā. Tādēļ, ņemot vērā līguma termiņu, kā arī izvērtējot Nakts tirgus darbību un veicot pārrunas ar zemnieku, lauksaimnieku un mājražotāju pārstāvošajām organizācijām, SIA "Rīgas Centrāltirgus" valde pieņēmusi lēmumu no nākamā gada 1. janvāra pārņemt Nakts tirgus darbības organizēšanu, portālu "Delfi" informēja SIA "Rīgas Centrāltirgus".

SIA "Rīgas Centrāltirgus" valdes priekšsēdētāja Agra Languša skaidro, ka Nakts tirgum ir jāsaglabā sava sākotnējā būtība – vietējiem zemniekiem, lauksaimniekiem un mājražotājiem, kuri nevar tirgoties dienas tirgū, piedāvāt iespēju tirgoties vakaros. Savukārt Nakts tirgus apmeklētājiem tā ir iespēja izdevīgi iegādāties kvalitatīvu vietējo produkciju.

Vienlaikus, apzinot dažādus viedokļus, esot saprasts, ka Nakts tirgus ir kļuvis vairāk par peļņas avotu, ne vietu, kur satiekas vietējie ražotāji un pircēji.

Latvijas Lauksaimnieku kooperatīvu asociācijas ģenerāldirektors Rolands Feldmanis, savukārt, izceļ Nakts tirgus nozīmi tieši sociālā ziņā. Proti, ja to vairāk labiekārtotu, tas varot kļūt par pilsētas viesu apmeklējuma vietu. Tāpat Feldmanis uzskata, ka šodienas apstākļos īpaši svarīga ir zemnieku un pašvaldību sadarbība, lai lauksaimnieku saimniecības produkcija nokļūtu tuvāk pilsētnieku galdam.

Atbalstoši par Nakts tirgus nozīmīgumu izsakās arī biedrības "Zemnieku saeima" valdes loceklis Mārtiņš Trons. "Vietējo lauksaimnieku saražotās produkcijas pieejamība ir jāveicina ne tikai Rīgas skolās, bērnudārzos un veikalu ķēdēs, bet ir jādod iespēja katram rīdziniekam vietējos produktus iegādāties pa tiešo no ražotāja arī Nakts tirgū," uzskata biedrības valdes loceklis.

Viņaprāt, Nakts tirgus ir jāveido kā patīkama vieta Rīgā, kur "satiktos lauku labumi ar rīdzinieku garšas kārpiņām".

"Lai sakārtotu Nakts tirgu, SIA "Rīgas Centrāltirgus" valde ir pieņēmusi pareizu lēmumu nepagarināt nomas līgumu un pārņemt Nakts tirgus darbības organizēšanu," uzskata Trons.

Nepieciešamība Nakts tirgus darbībā viest jaunus risinājumus pievilcīgākas vides radīšanai esot iezīmējusies arī saistīto nozaru pārstāvošo organizāciju viedokļos. "Sākot ar skaidru nostāju tirdzniecības vietu nomas maksas apmēra noteikšanā un iekasēšanā, kas turpmāk tiks iekasēta tikai bezskaidras naudas pārskaitījumu veidā, beidzot ar infrastruktūras uzlabojumiem un pārdomātu tirgotāju izvietojumu, kas ļautu Nakts tirgus apmeklētājiem noteikt, kur ir vietējās produkcijas tirgotājs un kur tiek tirgota ievestā produkcija," norāda Languša.

Šī gada augustā tika organizēta SIA "Rīgas Centrāltirgus" pārstāvju un zemnieku, lauksaimnieku un mājražotāju pārstāvošo organizāciju tikšanās, kuras laikā tika diskutēts par Nakts tirgus līdzšinējo darbības modeli, nomas maksas apmēru un citiem būtiskiem ar Nakts tirgu saistītajiem jautājumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!