Lielākas pensijas no šī gada 1.oktobra saņems visi pensionāri, kuru pensijas nepārsniedz 225 latus jeb pieckāršu valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu. Šīs indeksācijas rezultātā pensijas kopumā palielināsies par vidēji 14,80 latiem, bet vecuma pensijas – par vidēji 15,41 latu. Kopumā lielākās pensijas saņems 548 000 pensionāru, informēja Labklājības ministrijā.
Indeksēts tiks tikai pats pensijas apmērs, nevis piemaksa pie pensijas, kura savulaik tika piešķirta pie vecuma pensijas par darba stāžu.

Pensijām, kuras skar indeksācija, no 1.oktobra tiks piemēroti trīs atšķirīgi indeksi - Valsts pensijām, kuras piešķirtas un pārrēķinātas līdz 2007.gada 30.septembrim un kuru apmērs nepārsniedz trīskāršu valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmēru (135 lati) piemēros indeksu 1,1566.

Valsts pensijām, kuras piešķirtas un pārrēķinātas līdz 2007.gada 30.septembrim un kuru apmērs pārsniedz trīskāršu valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmēru (135 lati), bet nepārsniedz pieckāršu valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmēru (225 lati) un kuras tika palielinātas 2007.gada 1.aprīlī, jo tad to apmērs vēl nepārsniedza trīskāršu valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmēru (135 lati), piemēros indeksu 1,0542.

Valsts pensijām, kuras piešķirtas un pārrēķinātas līdz 2007.gada 30.septembrim un kuru apmērs pārsniedz trīskāršu valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmēru (135 lati) un kuras netika indeksētas aprīlī, bet nepārsniedz pieckāršu valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmēru, piemēro indeksu 1,1011.

Pensijas, kuru apmērs nepārsniedz trīskāršu valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu (135 lati), indeksē divas reizes gadā. Aprīlī – ņemot vērā inflāciju un oktobrī, ņemot vērā inflāciju un apdrošināšanas iemaksu algu pieaugumu.

Savukārt pensijas, kuru apmērs pārsniedz trīskāršu, bet nepārsniedz pieckāršu valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu lati(225 lati), indeksē tikai reizi gadā – oktobrī, ņemot vērā patēriņa cenu pieaugumu jeb inflāciju.

Pensijas, kas pārsniedz pieckāršu valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu jeb patlaban 225 latus, netiek indeksētas.

Oktobrī tiek indeksētas arī pensijas par darbspēju zaudējumu un atlīdzības par apgādnieka zaudējumu. Šai grupai tiks piemērots indekss 1,1011 un atlīdzību vidējais indeksācijas apmērs ir 8,48. Šādi cilvēki ir 4,8 tūkstoši.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!