Foto: F64
Jau no rītdienas, 3. novembra, ierobežos pakalpojumus stacionāra "Gaiļezers" Ķirurģijas un neiroloģijas dienas stacionārā, šodien pēc Valsts operatīvās medicīniskās komisijas sēdes (VOMK) pavēstīja Rīgas Austrumu klīniskās slimnīcas valdes priekšsēdētājs Imants Paeglītis.

Viņš norādīja, ka tas ir veids, kā slimnīca varētu nodrošināt Covid-19 pacientu ārstēšanu, jo personāla trūkums ir visakūtākā problēma. "Tehniskie resursi pašlaik mums ir pietiekamā daudzumā, taču kardināli trūkst darbinieku. Lai mēs turpmāk varētu paplašināt Covid-19 pacientu ārstēšanu, mums nāksies ierobežot plānveida pakalpojumus," sacīja Paeglītis.

Jau ziņots, ka gultasvietu skaita palielināšanai Covid-19 pacientu ārstēšanai pašlaik plānots ierobežot dienas stacionāru darbu,

Veselības ministrijas (VM) valsts sekretāre un VOMK priekšsēdētāja Daina Mūrmane-Umbraško klāstīja, ka pirmdien notikušajā VOMK sēdē apspriesta epidemioloģiskā situācija un iezīmēti trīs iespējamie attīstības scenāriji, kas varētu ietekmēt pacientu stacionēšanu.

Stacionāros pagājušajā diennaktī ievietoti 28 pacienti ar Covid-19, informēja Nacionālais veselības dienestā. Kopumā stacionāros ārstējas 237 pacienti, 222 ar vidēji smagu slimības gaitu, 15 - ar smagu slimības gaitu. No stacionāriem līdz šim izrakstīti 437 Covid-19 pacienti.

Tāpat vēstīts, ka Covid-19 pacientu ārstēšanā nav sasniegti 80% no slimnīcu kapacitātes, un vēl ir iespējams palielināt gultu skaitu saslimušo cilvēku uzņemšanai, informēja VM pārstāvis Oskars Šneiders.

Pašlaik vēl nav iespējams pateikt, cik procenti no pieejamo gultu skaita ir aizņemtas, jo tas būs atkarīgs no tā, ka cik lielā mērā tiks ierobežoti cita veida plānveida pakalpojumi, kuri nav neatliekami, skaidroja VM pārstāvis.

Vaicāts par iepriekš minēto 250 gultu skaitu, ministrijas pārstāvis skaidroja, ka tas ir tikai sākotnējais skaits, kas ir pieejams, nepalielinot slimnīcu kapacitāti, ko var veikt, samazinot citus plānveida pakalpojumus. Šneiders reizē arī atgādināja, ka ir noteikts, ka reģionālajām un universitāšu slimnīcām būs jātur brīvo gultu fonds 15% apmēra, lai slimnīca varētu uzņemt jaunus neatliekamos pacientus ar jebkuru saslimšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!