Foto: DELFI
No papildu piešķirtā finansējuma lokālajām slimnīcām neatliekamās medicīniskās palīdzības nodrošināšanai visvairāk līdzekļu saņems Cēsu klīnika, bet vismazāk - Preiļu slimnīca, liecina finansējuma sadalījuma projekts, kas publicēts Veselības norēķinu centra (VNC) portālā.

Kopumā, veicot līdzekļu pārdali veselības aprūpes nozares budžetā, finanšu apjomu lokālajām slimnīcām palielinās 685 971 lata apmērā. Veselības ministrija (VM) ir sagatavojusi Ministru kabineta noteikumu grozījumus, kas paredz finansējuma sadales nosacījumus, proti, papildu finanšu līdzekļi lokālajām slimnīcām tiks sadalīti proporcionāli ārstniecības iestādēm šā gada pirmajam pusgadam līgumā noteiktajam fiksētajam maksājumam par stacionāro darbību.

Visvairāk līdzekļu - 90 617 latus - neatliekamās palīdzības sniegšanai saņems Cēsu klīnika, bet vismazāk - 31 349 latus - Preiļu slimnīca. Ogres slimnīcai tiks piešķirti papildu 85 403 lati, Jūrmalas slimnīcai - 80 670 lati, Madonas slimnīcai - 78 681 lats, Kuldīgas slimnīcai - 72 919 lati, Balvu un Gulbenes slimnīcu apvienībai - 66 814 lati, Dobeles un apkārtnes slimnīcai - 66 402 lati, Tukuma slimnīcai - 46 166 lati, kā arī pa 33 475 latiem saņems Alūksnes slimnīca un Krāslavas slimnīca.

VNC ārstniecības iestādēm līgumu grozījumus par papildu piešķirto finansējumu nosūtīs pēc noteikumu grozījumu pieņemšanas Ministru kabinetā. Plānots, ka par papildu finansējumu lokālajām slimnīcām valdība varētu lemt tuvākajās nedēļās, aģentūrai LETA sacīja VM pārstāvis Oskars Šneiders.

Kā ziņots, finansējumu lokālajām slimnīcām varētu pārdalīt no programmām, kur paredzētais līdzekļu apmērs līdz gada beigām netiks izlietots, piemēram, no līdzekļiem, kas paredzēti Latvijas iedzīvotāju veselības aprūpes pakalpojumu apmaksai ārzemēs.
VM uzsver, ka ar piešķirtajiem papildu līdzekļiem kopumā lokālajām slimnīcām finansējums neatliekamajai medicīniskajai palīdzībai šogad ir līdzvērtīgs pagājušā gada finansējumam, kaut arī ārstniecības budžeta programmās ārstēto pacientu skaits šogad sešos mēnešos ir samazinājies, salīdzinot ar līdzīgu periodu 2010.gadā.

Vienlaikus katra lokālā slimnīca saglabās arī 33 000 latu lielo papildu finansējumu, kas saistībā ar apmaksas nosacījumu maiņu pēc 1.jūlija no stacionārās aprūpes tika novirzīts ambulatorajiem pakalpojumiem veselības aprūpes pieejamības uzlabošanai. Tāpat lokālās slimnīcas saņems papildu līdzekļus pārējo ambulatoro pakalpojumu nodrošināšanai no valdības piešķirtajiem līdzekļiem neparedzētajiem gadījumiem 6,66 miljonu latu apmērā, atbilstoši paredzētajam sadalījumam. Līdz ar to kopumā šajā gadā pieejamie finanšu līdzekļi lokālajām slimnīcām noteikti būs lielāki nekā iepriekšējā gadā.

Kā ziņots, VM papildu finansējums veselības nozarei 6,1 miljona latu apmērā tiks novirzīts ambulatorajai aprūpei - ārstu konsultāciju, izmeklējumu, dienas stacionārā sniedzamās plānveida palīdzības un kompensējamo medikamentu apmaksai.

Savukārt Latvijas Slimnīcu biedrība aicināja valdību un atbildīgās amatpersonas nodrošināt papildu nepieciešamā finansējuma piešķiršanu neatliekamās palīdzības sniegšanai slimnīcās atbilstoši reālajam slimnieku skaitam un faktiskajām izmaksām 2011.gadā, lai saglabātu un garantētu Latvijas iedzīvotāju nepieciešamās neatliekamās palīdzības saņemšanas iespēju slimnīcās līdz šā gada beigām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!