Foto: Reuters/Scanpix
No pērnā gada nogalē valdības apstiprinātā patvēruma meklētāju uzņemšanas plāna 17 uzdevumiem, kuru izpildes termiņš ir beidzies, pilnā apmērā veikti deviņi, pirmdien vēsta raidījums "LNT Ziņas".

Saskaņā ar plānu piecām ministrijām ir bijusi jāīsteno virkne uzdevumu, vēl pirms Latvijā sākuši ierasties patvēruma meklētāji Eiropas Savienības (ES) bēgļu pārvietošanas programmas ietvaros.

Uzdevumus paveikušas Labklājības ministrija un Izglītības un zinātnes ministrija. Piemēram, ir mainīts likums, kas dod tiesības pašvaldībām piešķirt pabalstu bēgļiem, un sagatavoti mācību materiāli imigrantiem, kā arī apmācīti pedagogi.

Savukārt saskaņā ar raidījuma vēstīto Kultūras ministrija (KM) ar pienākumiem tikusi galā tikai daļēji. Pilotprojekta ietvaros tiek rīkotas mācības patvēruma meklētājiem un darbojas informācijas centrs, taču vēl nav notikuši intensīvie kursi, lai sagatavotu dažādu jomu speciālistus. Termiņš šī pasākuma īstenošanai bija jau pagājušā gada novembris, taču kursus plānots rīkot tikai martā. Ministrijā kavēšanos skaidro ar to, ka Briselē laikus netika apstiprināts ES fondu finansējums.
Ar Briseles finansējuma novēlotu saņemšanu tiek skaidrots arī tas, kāpēc pilnā apjomā nenotiek sadarbība ar nevalstiskajām organizācijām, kam bija jāsākas 1. janvārī.

'"Tiklīdz "aizies" fondu programma, tas jau būs viens īpašs cilvēks, kas ar to vien nodarbosies. Līdz ar to tā būs sistemātiskāka un pamatīgāka darbība. Bet atkal vērsīšu uzmanību, ka vēl šie patvēruma meklētāji nav ieradušies. Tajā brīdī, kad viņi jau ir simtos, tad šim koordinatoram ir jāstrādā uz pilnu klapi," raidījumam norādīja KM Sabiedrības integrācijas departamenta direktore Solvita Vēvere.

Turpretim Ekonomikas ministrijai (EM) noteiktajā termiņā nav izpildījusi nevienu no uzdevumiem. Nav izveidota datu bāze ar mājokļiem, kas būtu pieejami patvēruma meklētājiem, līdz ar to ministrija arī nespēj ar šādu informāciju iepazīstināt imigrantus. Tāpat vēl tikai tiek izvērtētas iespējas iebraucējiem izsniegt aizdevumu, lai segtu īres pirmo iemaksu.

No trīs veicamajiem uzdevumiem, kuru termiņš ir bijis 1.janvāris, Iekšlietu ministrija izpildījusi tikai vienu - ir sākti darbi, lai paplašinātu "Muceniekus". Taču tur vēl nav izveidotas telpas veselības pārbaužu veikšanai un nav mainīti patvēruma izmitināšanas centra noteikumi, lai tā iemītniekus varētu nodarbināt "Muceniekos". Demisionējusī premjerministre Laimdota Straujuma pirms divām nedēļām izdevusi rezolūciju noteikumu izmaiņas valdībā iesniegt līdz maijam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!