Foto: stock.xchng

No piektdienas apdrošinātāji Eiropā vairs nevarēs noteikt dažādas cenas apdrošināšanas pakalpojumiem atkarībā no klienta dzimuma. To paredz noteikumi, kas stājas spēkā piektdien, 21.decembrī, portālu "Delfi" informēja Eiropas Komisijas pārstāvniecībā.

Tā rezultātā īstermiņā apdrošināšanas cenas dažu klientu kategorijām varētu paaugstināties vai samazināties, taču ilgtermiņā tām vajadzētu izlīdzināties.

Šīs izmaiņas ieviestas pēc Eiropas Savienības Tiesas lēmuma, ka atšķirīgu apdrošināšanas prēmiju piemērošana vīriešiem un sievietēm, balstoties tikai uz dzimumu, nav savietojama ar dzimumneitralitātes principu cenu aprēķināšanā, kas paredzēts ES tiesību aktos dzimumu līdztiesības jomā, un ar ES Pamattiesību hartu.

"Dzimumu līdztiesība Eiropas Savienībā ir pamattiesība, un Eiropas Savienības Tiesa ir paskaidrojusi, ka tā attiecas arī uz cenu aprēķināšanu apdrošināšanas jomā. Apdrošināšanas nozarei ir bijis vairāk nekā gads, lai pārietu uz cenu aprēķināšanu dzimumneitrālā veidā, un Eiropas Komisija ir palīdzējusi nozarei pielāgoties. EK uzraudzīs, kā nozares uzņēmumi piemēros šos jaunos noteikumus praksē," teica ES tiesiskuma komisāre Viviāna Redinga.

ES Tiesa 2011. gada 1. marta nolēmumā Test-Achats lietā noteica, ka apdrošinātājiem līdz 2012. gada 21. decembrim ir jāmaina sava cenu noteikšanas politika, lai nodrošinātu vienlīdzīgu attieksmi pret atsevišķiem vīriešiem un sievietēm attiecībā uz apdrošināšanas prēmijām un atlīdzībām.

Pēc sprieduma pasludināšanas ES tiesiskuma komisāre Viviāna Redinga 2011. gada septembrī tikās ar ES vadošajiem apdrošinātājiem, lai apspriestu, kā EK var palīdzēt nozares uzņēmumiem pielāgoties tiesas nolēmumam. Rezultātā EK 2011. gada 22. decembrī nozarei sniedza konkrētus norādījumus par nolēmuma īstenošanu.

Test-Achats lietā, kurā lūgumu sniegt prejudiciālu nolēmumu iesniedza Beļģijas Konstitucionālā tiesa, ir skatīta dzimumu diskriminācija apdrošināšanas cenu aprēķināšanā. ES Tiesa 2011. gada 1. martā pasludināja, ka ES vienlīdzīgas attieksmes tiesību aktos paredzētais izņēmums, ar kuru dalībvalstīm ir atļauts saglabāt prēmiju un atlīdzību atšķirības individuālā līmenī starp vīriešiem un sievietēm, ir spēkā neesošs no 2012. gada 21. decembra.

Padomes Direktīva, ar kuru īsteno principu, kas paredz vienlīdzīgu attieksmi pret vīriešiem un sievietēm, attiecībā uz pieeju precēm un pakalpojumiem, preču piegādi un pakalpojumu sniegšanu (vienprātīgi pieņemta ES Ministru padomē), aizliedz tiešu un netiešu dzimumu diskrimināciju jomās, kas neskar darba tirgu.

Pirms šā nolēmuma pieņemšanas direktīvas 5. panta 2. punkts deva dalībvalstīm tiesības attiecībā uz apdrošināšanas līgumiem atkāpties no dzimumu vienlīdzības noteikuma. Šo atkāpi dažu veidu vai visos apdrošināšanas līgumos ir izmantojušas visas dalībvalstis. Piemēram, Beļģijas tiesību aktos ir iekļauta atkāpe attiecībā uz dzīvības apdrošināšanu. Eiropas Savienības Tiesas nolēmums Test-Achats lietā tika pieņemts strīdā par šīs Beļģijas tiesību aktos noteiktās atkāpes likumību.

Tiesa konstatēja, ka direktīvas 5. panta 2. punktā paredzētā atkāpe no vienlīdzīgas attieksmes noteikuma nebija saderīga ar direktīvas mērķi, un tādējādi nebija saderīga ar ES Pamattiesību hartu. Tiesa lēma, ka atkāpe zaudē spēku, sākot no 2012. gada 21. decembra.

Test-Achats nolēmums nenozīmē, ka sievietes par automašīnas apdrošināšanu vienmēr maksās to pašu prēmiju, ko vīrieši.

Pašlaik uzmanīgs jauns autovadītājs par automašīnas apdrošināšanu maksā vairāk, tikai tāpēc, ka viņš ir vīrietis. Saskaņā ar šo nolēmumu apdrošinātāji vairs nevar atsaukties uz dzimumu, kā vienīgo noteicošo riska faktoru, lai attaisnotu atšķirības personu apdrošināšanas prēmijās. Piesardzīgu braucēju – vīriešu un sieviešu – prēmijas turpinās samazināties, pamatojoties uz viņu kā autobraucēju uzvedību. Nolēmums neietekmē arī citu leģitīmu riska novērtēšanas faktoru izmantošanu (piemēram, vecumu vai veselības stāvokli), un cena arī turpmāk turpinās atspoguļot risku, norāda EK.

Dzimums ir noteicošais riska novērtēšanas faktors vismaz trijās galvenajās kategorijās: transportlīdzekļu apdrošināšanā, dzīvības apdrošināšanā/pensijās un privātā veselības apdrošināšanā. Paredzams, ka visās trijās kategorijās pāreja uz vienādu cenu aprēķināšanas kārtību abiem dzimumiem ietekmēs prēmijas un/vai atlīdzības individuālā līmenī vīriešiem un sievietēm. Atkarībā no konkrētā produkta apdrošināšanas prēmijas atsevišķām klientu kategorijām varētu palielināties vai samazināties.

Apdrošināšanas nozarei ir raksturīgs augsts konkurences un inovāciju līmenis. Tai vajadzētu spēt pielāgoties un piedāvāt pievilcīgākus produktus, kas ir vienādi abiem dzimumiem, bez nepamatotas ietekmes uz vispārējo cenu līmeni. Cenu samazinājumi, kas izriet no vienādotajiem cenu aprēķiniem, būtu jāattiecina uz klientiem tikpat godīgi kā cenu palielinājumi, uzsver EK.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!