Foto: F64
Valdība otrdien nolēma 2011. gadā nosūtīt Latvijas Nacionālo bruņoto spēku (NBS) vienības uz kopumā 13 kopīgajām militārajām mācībām ārvalstīs.

Šogad NBS paredzēta dalība tādās mācības kā "BALTIC HOST 2011", "FARYAB I" un "FARYAB II", "INTEL COURSE" un "Intel Training I". Tāpat paredzētas mācības "ISAF NORTH TRAINING EVENT" 11/01 un 11/02, kā arī eksotiski nosauktās "PASHTUN DAGGER", "RAPID TRIDENT" un "RED KNIGHT". Tāpat NBS vienības piedalīsies arī "SABRE STRIKE 11 AAR", "SQUADEX 01/11" un "TUNDRA 11".

Minētās mācības ir ieplānots rīkot Dānijā, Igaunijā, Lielbritānijā, Lietuvā, Norvēģijā, Polijā un Ukrainā, "lai pilnveidotu un stiprinātu NATO dalībvalstu, kā arī NATO un NATO/"Partnerattiecības mieram" dalībvalstu savstarpējo militāro sadarbību", norāda Aizsardzības ministrija (AM).

Saskaņā ar likumu "Latvijas NBS piedalīšanās starptautiskajās operācijās" lēmumu par NBS vienību piedalīšanos kopējās militārajās mācībās ārzemēs pieņem Ministru kabinets (MK). Bez attiecīgā valdības rīkojuma NBS vienībām šogad nebūtu tiesiskā pamata mācībās piedalīties.

Lai piedalītos visās šajās mācībās, NBS nepieciešami 142 406 lati, taču AM tos nodrošinās atbilstoši piešķirtajiem valsts budžeta līdzekļiem papildu finansējums nav nepieciešams. Visdārgāk izmaksās "SQUADEX 01/11" – 26 383 latus, bet visekonomiskākās varētu būt "TUNDRA 11" ar 1521 latu. AM gan norāda, ka atsevišķu mācību izdevumu summas apmērs var mainīties mācību aprakstu saskaņošanas procesā, tomēr kopējā summa par visām 13 mācībām nemainīsies.

AM arī informē, ka šobrīd izskatīšanai Saeimā ir iesniegti grozījumi likumā par NBS dalību starptautiskajās operācijās, ar kuriem tiktu vienkāršota lemšana par NBS vienību militārajām mācībām ārzemēs. Valdībai turpmāk būtu jālemj tikai par NBS mācībām kopā ar ārvalstu bruņoto spēku vienībām ārvalstīs, kuras nav NATO vai Eiropas Savienības dalībvalstis. Savukārt citos gadījumos par NBS piedalīšanos mācībās ārzemēs lems aizsardzības ministrs.

Jau ziņots, ka 2010. gadā valdība nolēma – NBS piedalīsies 26 starptautiskajās militārajās mācībās un šim mērķim tērēs 346,2 tūkstošus latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!