Foto: LETA

No Krievijas prezidenta Vladimira Putina ir iespējams sagaidīt jaunas ārpolitiskas avantūras, kas tādējādi kompensētu iekšpolitiskās problēmas un Putina reitinga kritumu, laikrakstam "Neatkarīgā Rīta Avīze" intervijā atzinis Latvijas vēstnieks Krievijā Māris Riekstiņš.

Uz laikraksta jautājumu, ka pēc 2012. gada vēlēšanām Putina reitings pamazām gāja uz leju, taču pēc Krimas aneksijas viņa popularitāte sabiedrībā krasi pieauga. Arī tagad, saistībā ar nodokļu reformu un pensionēšanās vecuma paaugstināšanu, viņa popularitāte atkal krītas un vai tādēļ nevar sagaidīt no Putina kādas jaunas ārpolitiskas avantūras, lai kompensētu iekšpolitiskās problēmas, Riekstiņš atbild, sakot: "ja jūs uzdotu šādu jautājums pirms notikumiem Ukrainā, tad es drīzāk teiktu, ka tas nav iespējams. Pēc Ukrainas mēs to vairs teikt nevaram".

Riekstiņš pauž uzskatu, ka ieviestās sankcijas savu ietekmi ir atstājušas.

"Kad šīs sankcijas tika pieņemtas, nevienam nebija ilūzijas, ka dēļ sankcijām Krievija atdos Krimu Ukrainai. Tā tas nenotiek. Rietumu sabiedrība nepārprotami lika Krievijai saprast, ka par savu rīcību ir jāmaksā noteikta cena, kas nav maza, " intervijā atzīst vēstnieks.

Viņš atzīmē, ka šī konsekventā, ļoti monolītā Rietumu politika attiecībā uz sankcijām Kremlim bijis pārsteigums.

"Kremlis saprot, ka Rietumu attieksme būs konsekventa, un tas varētu viņus atturēt no potenciālām avantūrām," pauž Riekstiņš.

"Lai gan, paskatoties vēsturē, mēs varam atrast pasaulē piemērus, kad iekšpolitisko grūtību brīdī ārpolitiskas avantūras palīdz mobilizēt sabiedrību ap attiecīgā valstī pastāvošo varu," norāda vēstnieks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!