Foto: PantherMedia/Scanpix
Lāci Bargo, kurš 21 gadu turēts nebrīvē kādā privātīpašumā Engures novada Ragaciemā, bet otrdien pārvests uz Rīgas Zooloģisko dārzu, tā saimnieks Aivars Ritenieks mēģinās atgūt tiesas ceļā.

Kā pastāstīja Ritenieks, dzīvnieka pārvešana uz Zooloģisko dārzu norisinājusies bez viņa piekrišanas.

"Plkst.9 manu māju aplenca 20 policisti maskās. Bija ieradušies vēl kaut kādi speciālisti no Nacionālā parka, kā arī deputāts [Ingmārs] Līdaka. Viņi atņēma lāci, apzinoties, ka tas ir mans privātīpašums. Tas notika piespiedu kārtā, bez tiesas lēmuma," stāstīja Bargā saimnieks, piebilstot, ka ar viņu šī operācija nebija saskaņota.

Kā uzsvēra Ritenieks, lācis jau bija iekārtojies ziemas miegā - šogad tas noticis divas nedēļas ātrāk, nekā ierasts. "Būris tika izārdīts, lācis - sašpricēts un izvilkts ārā. Tas ir kaitīgi viņa veselībai," sacīja saimnieks, piebilstot, ka Bargā veselība bijusi laba.

Pēc Ritenieka domām, jautājums par dzīvnieka izmitināšanu noteikti būtu bijis risināms sarunu ceļā starp viņu, "Danske Bank", kuras īpašumā pavasarī pārgāja Ritenieka zeme, un Engures novada pašvaldību. "Banka neko nav runājusi, bet pašvaldība "slīcēju glābšanu atstāj pašu slīcēju rokās"," sacīja Ritenieks.

"Es būtu pārvācies citur un pavasarī lācim uztaisījis migu jaunā vietā," sacīja saimnieks. Ritenieks pastāstīja, ka tad, ja viņam izdosies lāci atgūt, tas atgriezīsies Engures pusē - boksa un svarcelšanas kluba "Brāļi" teritorijā, kur viņam topot jauna mītne. "Gaidu pavasari, kad būs iespējams lāča mājvietu pabeigt," izteicās Ritenieks, piebilstot, ka jūtoties pateicīgs ikvienam, kurš ziedojis voljēra celtniecībai. Tiesa gan, vēl esot nepieciešami 12 000-15 000 eiro metināšanas darbiem.

"Esmu atbildīgs par dzīvnieku, kurš pie manis nokļuva liktenīgā veidā, un es par viņu cīnīšos," bilda Ritenieks.

Kā uzsvēra Ritenieks, policijai aizvest lāci atļauj administratīvais protokols, jo lācis it kā traucējot apkārtējiem iedzīvotājiem. Pretenzijas pret dzīvnieka turēšanu esot tikai kaimiņam, kuram esot bail, ka tas varētu apdraudēt viņa bērnus, skaidroja Ritenieks, piebilstot, ka viņš lāča dēļ ir saņēmis gan draudus dzīvībai, gan piedāvājumu dzīvnieku pārpirkt.

Šodien pēcpusdienā Bargais ir pārvests uz Rīgas zooloģisko dārzu, informēja Dabas aizsardzības pārvaldē (DAP).

DAP ģenerāldirektore Sandra Bērziņa uzsver, ka lāča pārvešana bijis ļoti sarežģīts pasākums, kurā bez DAP speciālistiem bija iesaistīti pašvaldības policijas, Valsts policijas un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta pārstāvji, kā arī veterinārārstu komanda.

Kā ziņots, lācis, kuru saimnieks nosaucis par Bargo, šajā īpašumā nonācis pirms aptuveni 21 gada, kad tas piedzimis kādai cirka lācenei un cirka vadība nolēmusi dzīvnieku nepaturēt. Lāča turēšanai privātā īpašumā ir saņemta valsts iestāžu atļauja, kas atjaunota 2001.gadā.

Pirmajos gados par lāci sūdzību nav bijis - tas labi barots, un arī labturības noteikumi nav pārkāpti. Tomēr pēdējos gados vietējie iedzīvotāji sūdzējušies gan pašvaldībai, gan citām atbildīgajām iestādēm, ka lācis apdraud apkārtējo drošību.

Uz īpašumu vairākkārt devusies gan pašvaldības policija, gan Pārtikas un veterinārais dienests, gan arī Dabas aizsardzības pārvaldes darbinieki. Pārbaužu laikā vairākkārtīgi konstatēts, ka dzīvniekam nav atbilstošas platības, kur mitināties, ir dažādas ar drošību saistītas nepilnības, kas apdraud gan sabiedrību, gan arī pašu lāci. Proti, lāča būrim var piekļūt ikviens - tam nav papildu nožogojuma, kā arī īpašuma teritorija nav iežogota.

Tomēr saimnieks uzlabojumus nav veicis, tāpēc pieņemts lēmums par lāča pārvietošanu uz atbilstošām telpām. Vietu Bargajam izdevies nodrošināt Rīgas Zooloģiskajā dārzā. Un šodien, esot klāt dažādiem speciālistiem, speciālai tehnikai, kā arī Valsts policijas darbiniekiem, notiek lāča pārvietošanas operācija.

Dzīvnieka saimniekam ir iespēja pārsūdzēt lēmumu par lāča atsavināšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!