Foto: LETA

No Rīgas domes (RD) Finanšu un administrācijas lietu komitejas trešdienas, 17. oktobra, sēdes pazudis iepriekš darba kārtībā iekļautais opozīcijas deputāta Jurģa Klotiņa (NA) lēmumprojekts par nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) atlaidēm Rīgā.

Otrdien komitejas sēdē sagatavotajā darba kārtībā kā pirmais bija iekļauts opozīcijas deputāta Klotiņa sagatavotais lēmumprojekts. Taču trešdien, kad sēde notika, šis punkts no darba kārtības bija pazudis.

Opozīcijas deputāti vaicāja komitejas vadītājam Rīgas mēram Nilam Ušakovam (S), kāpēc darba kārtība ir mainījusies. "Jebkuru lēmumprojektu mēs varam iekļaut darba kārtībā kā papildus lēmumprojektu ar balsojumu. Jums ir visas tiesības piedāvāt papildināt darba kārtību," teica mērs Ušakovs.

Ušakovs izvairījās no opozicionāru uzdotajiem jautājumiem, kāpēc jautājums ir izņemts no dienas kārtības. Tā vietā viņš vairākkārt rosināja opozīcijas partiju deputātus papildināt esošo darba kārtību.

"Es saprotu cilvēcisko sāpi, ka Klotiņam bija jāpārvietojas pa pilsētu. Referents kļūdas dēļ nebija deputātus informējis [par izmaiņām darba kārtībā]," piebilda mērs.

Opozīcijas deputāti Vilnis Ķirsis (V) un Ģirts Lapiņš (NA) atteicās iesniegt priekšlikumu, kas nozīmētu balsošanu par lēmumprojekta atgriešanu darba kārtībā. Tā vietā viņi rosināja atjaunot "veco darba kārtību". Šādu variantu mērs Ušakovs nepieņēma, tāpēc komitejas darba kārtībā Klotiņa priekšlikums neatgriezās.

NA frakcija portālu "Delfi" informēja, ka šo lēmumprojektu plānots iesniegt kādā no tuvākajām RD kārtējām sēdēm.

Klotiņš sēdē grasījās ziņot par viņa lēmumprojektu, kas paredzēja grozījumus NĪN atvieglojumu piešķiršanas kārtībā, paredzot 50% atlaidi piešķirt pirmās brīvvalsts laika zemes mantiniekiem.

Klotiņa plāns paredzēja NĪN maksas atvieglojumu piešķirt Rīgā dzīvesvietu deklarējušam zemes īpašniekam, kura īpašumā bija zeme līdz 1940. gada 21. jūlijam vai viņa mantiniekam.

Klotiņš uzskata, ka zemes kadastrālo vērtību kāpums Rīgas vēsturiskajās savrupmāju apkaimēs ir radījis apstākļus, ka ģimenes mantojuma ēkās dzīvojošie īpašnieki ir spiesti maksāt nesamērīgi augstu NĪN.

Viņa sagatavotie grozījumi arīdzan paredzēja mazināt NĪN personām, kuras nedrīkst veikt jauna minimālās apbūves zemesgabala izveidi savā īpašumā dzīvojamās mājas apbūvei.

Klotiņš prognozēja, ka grozījumi pašvaldības budžetā varētu iecirst 1,5 miljonus eiro robu. Šo samazinājumu Rīga kompensētu ar pieaugošajiem iedzīvotāju ienākumu nodokļa ieņēmumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!