Foto: Itar-Tass/Scanpix

Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) ir uzsācis epidemioloģisko izmeklēšanu saistībā ar masalu slimnieku, kurš aizvadītajā nedēļā lidoja no Rīgas uz Stokholmu un no Stokholmas uz Rīgu, portālu "Delfi" informē centra pārstāve Laura Ševčenko.

Saskarsme ar masalu slimnieku bija cilvēkiem, kuri 9.aprīlī lidoja no Rīgas uz Stokholmu ar reisu SK962 (BT105) pulksten 14:25, kā arī tiem, kas 11.aprīlī lidoja no Stokholmas uz Rīgu ar reisu SK9630 (BT110) pulksten 19:55.

SPKC uzsver, ka masalas ir lipīga infekcijas slimība, kas ar gaisa pilieniem, slimniekam runājot, klepojot, šķaudot, izplatās no personas uz personu. Tādēļ SPKC ir lūdzis lidsabiedrībai "airBaltic" sniegt viņu rīcībā esošo kontaktinformāciju par pasažieriem, kuri lidojuši kopā ar inficēto personu un var būt apdraudēti. SPKC speciālisti sazināsies personīgi un informēs par rīcību inficēšanās gadījumā.

Tomēr tā kā turpmākās dienas ir svētku dienas un cilvēki, iespējams, nebūs sasniedzami, SPKC ar masu mediju palīdzību cenšas brīdināt konkrēto lidojumu pasažierus.

Šo reisu pasažieriem, ja 18 dienu laikā kopš lidojuma vērojama paaugstināta ķermeņa temperatūra un citas masalu pazīmes, piemēram, iesnas un klepus, centrs aicina sazināties ar savu ģimenes ārstu.

Tos pasažieriem, kam parādās kādas masalu pazīmes, SPKC aicina līdz minimumam ierobežot kontaktus ar pret masalām nevakcinētiem un tās nepārslimojušiem cilvēkiem. Centrs aicina pilnībā izslēgt kontaktus ar personām, kurām masalas var izraisīt īpaši nopietnas sekas - ,grūtniecēm, nevakcinētiem bērniem un personām ar novājinātu imunitāti.

Šobrīd valstī ir laboratoriski apstiprināti 12 saslimšanas gadījumi ar masalām. SPKC turpina darbu pie masalu uzliesmojuma izmeklēšanas, uzraudzības un kontroles.

Saistībā ar masalu saslimšanas gadījumu skaita pieaugumu Eiropā un Latvijā, centrs atkārtoti aicina iedzīvotājus potēšanas pasēs vai pie sava ģimenes ārsta pārliecināties par savu bērnu un savu vakcināciju pret masalām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!