Foto: LETA
Rīgas domes deputāts Vadims Jerošenko pilsētās vadībai pārmet kavēšanos ar Rīgas pilsētas attīstības plāna, kam jābūt gatavam līdz pašreiz spēkā esošā plāna termiņa beigām 2018. gadā, izstrādi. Rīgas domes Pilsētas attīstības departaments (RDPAD) portālam "Delfi" atzina, ka dokumenta izstrāde aizkavējusies, taču uzsver, ka tas šobrīd neietekmē izstrādes gala termiņu.

"Vadošajai koalīcijai trūkst politiskās gribas un izpratnes, lai izstrādātu plānu. Iespējams, tā ir pat ieinteresēta plāna neesamībā, jo bez plāna ir viegli īstenot dažādus īslaicīgus risinājumus kādu konkrētu vadošai koalīcijai pietuvinātu uzņēmēju interesēs. Pie tam, Rīgas domē trūkst cilvēkresursu, kas varētu kvalitatīvi izstrādāt plānu," paudis Jerošenko, kurš savulaik bijis arī Rīgas pilsētas attīstības komitejas priekšsēdētājs.

RDPAD gan kavēšanos skaidroja ar izmaiņām teritorijas plānošanu reglamentējošā valsts līmeņa normatīvajā bāzē, kas notikušas pēc tam, kad darbs pie Rīgas teritorijas plānojuma izstrādes jau bija uzsākts. Pēc Teritorijas attīstības plānošanas likuma stāšanās spēkā 2011. gada 1. decembrī uz tā pamata izdoti vairāki Ministru kabineta noteikumi, bet kopš 2014. gada 1. oktobra spēkā stājies jaunais Būvniecības likums un kopš 2015. gada pirmā janvāra spēkā ir jaunais Zemes pārvaldības likums. Kā informē RDPAD, šie normatīvie akti ir viesuši izmaiņas teritorijas plānojumā, risinājumos un izstrādes procesos.

Jauna Rīgas teritorijas plānojuma izstrāde tika uzsākta 2012. gada 3. jūlijā ar Rīgas domes lēmumu Nr. 4936 "Par Rīgas teritorijas plānojuma izstrādes uzsākšanu", bet 2013. gada 2. oktobrī šajā lēmumā tika veikti grozījumi, ar kuriem tika apstiprināta Rīgas teritorijas plānojuma izstrādes metodika un sabiedrības līdzdalības programma, informē RDPAD. Programmas ietvaros tika paredzēts veikt pētījumus, izstrādāt 11 tematiskos plānojumus un organizēt sabiedrības līdzdalības pasākumus.

"Ņemot vērā visus iepriekš minētos apstākļus, kā arī plānotā dokumenta apjomu un sarežģītības pakāpi, iepriekš prognozētais teritorijas plānojuma izstrādes termiņš ir iekavējies," portālam "Delfi" norādīja Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta Direktora biroja Sabiedrisko attiecību vadītāja Lineta Mikša.

Jerošenko arī paudis pārliecību, ka plāna neesamība rada nedrošības un sajūtu investoriem par to, ''kādos projektos ir vērts ieguldīt naudu'', kā arī "neskaidri likumi paver iespēju korupcijai, iespēju katru situāciju interpretēt pēc valdošās koalīcijas ieskatiem tai draudzīgu uzņēmēju interesēs."

RDPAD gan pārmetumus noraida, uzsverot, ka ''mērķis ir jauno Rīgas teritorijas plānojumu sagatavot un apstiprināt līdz spēkā esošā plānojuma termiņa beigām.''

Šobrīd spēkā ir Rīgas teritorijas plānojums 2006.-2018. gadam.

Ziņots, ka 2013. gadā "Saskaņas centrs" un "Gods kalpot Rīgai" izveidoja koalīciju bez Jerošenko klātbūtnes. Deputāts tika izslēgts no SC frakcijas un zaudēja gan Pilsētas attīstības komitejas priekšsēdētāja amatu, gan labi atalgoto amatu Rīgas brīvostas valdē.

SC frakcijā Jerošenko izslēgšanu tolaik skaidroja ar "augstām prasībām pret komandas biedriem", kurām Jerošenko neatbilst, kā arī minēja sliktas attiecības ar partijas biedriem un pārāk lielas ambīcijas.

"Acīmredzot esmu šajā amatā strādājis pārāk neatkarīgi un man ir žēl, ka Pilsētas attīstības komitejas priekšsēdētāja amats ir kļuvis par tirgošanās objektu," tā padzīšanu no frakcijas tolaik skaidroja Jerošenko.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!