No otrdienas maksa par braukšanu Rīgas sabiedriskajā transportā būs 20 santīmi līdzšinējo 18 vietā.
Tomēr domes Satiksmes departaments pagaidām neprognozē, kā varētu mainīties Rīgas sabiedrisko transportu izmantojošo pasažieru skaits.

Departamenta preses sekretāre Daiga Muzikante sacīja, ka februāra beigās departaments apkopos ziņas par pasažieru skaitu. Par 10% palielināsies arī mēneša biļetes cenas. Tiks mainīta arī atlaižu sistēma, būtiski samazinot personu skaitu, kam tās pienākas.

Līdz 30.janvārim bezmaksas vai atlaižu braukšanas kartes saņēmušas 40 854 personas, kas tiesīgas sabiedrisko transportu izmantot bez maksas vai ar atlaidi.

Lielākā daļa atlaižu kartes saņēmušo ir pensionāri, kuru pensija nepārsniedz 60 latu. Jau ziņots, ka 10 santīmus vērtas biļetes varēs iegādāties pensionāri, kam pensija nav lielāka par 60 latiem, uzrādot braukšanas atlaižu karti. Atlaižu kartes saņēmuši 36 149 pensionāri, informēja Muzikante.

Personas, kas ir tiesīgas un vēlas izmantot braukšanas atlaides, atlaižu kartes varēs saņemt arī februārī, tomēr pēc 4.februāra tiks saīsināts atlaižu karšu izdošanas laiks.

Līdz 4.februārim tās Tramvaju un trolejbusu pārvaldes biļešu kasēs var saņemt ik dienu no plkst.8 līdz 19, savukārt pēc 4.februāra - darbdienās no plkst 8. līdz 16.30.

Bezmaksas braukšanas kartes būs derīgas gadu.

Ja bezmaksas braukšanas karte ir nozaudēta vai nozagta, jāvēršas policijā. Jauna karte tiks atjaunota tikai tādā gadījumā, ja būs policijas iesniegums. Nozaudēto karšu numuri tiks izsludināti kā nederīgi.

Cenas Rīgas sabiedriskajā transportā tiek palielinātas, jo Rīgas sabiedriskā transporta uzņēmumi pēdējā laikā cieš būtiskus zaudējumus - ir palielinājušās degvielas cenas un ir arī jāiepērk jauni transporta līdzekļi, jo līdzšinējie ir ļoti veci.

Satiksmes departaments aprēķinājis, ka, palielinot maksu par mēneša biļetēm un mainot atlaižu sistēmu, pašvaldības sabiedriskā transporta uzņēmumu budžeta deficītu varēs samazināt no pašreizējiem 8,5 miljoniem līdz 2,1 miljonam latu. Savukārt domes lēmums palielināt vienreizējo biļešu cenas papildus dos vēl aptuveni 1,5 miljonus latu gadā.

Pēc maksas izmaiņām papildus gadā varētu iekasēt aptuveni 1,5 miljonus latu.

No 2000.gada februāra 50% atlaidi mēneša biļetēm saņems arī dienas nodaļu studenti augstskolās, trešās grupas redzes un dzirdes invalīdi, Černobiļas avārijas seku likvidētāji, kā arī viens no vecākiem ģimenēs, kurās ir trīs līdz pieci bērni.

Bet 75% atlaidi par braukšanu sabiedriskajā transportā varēs saņemt politiski represētās personas, kā arī skolēni.

Līdz šim ar 75% atlaidi varēja braukt gan skolēni, gan augstskolu dienas nodaļu studenti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!