No šodienas Rīgā un Rīgas rajonā būs jāmaksā par nepamatotu neatliekamās medicīniskās palīdzības izsaukšanu.
Par nepamatotu ātrās palīdzības izsaukšanu ir noteikta dažāda samaksa, aģentūrai LETA sacīja Rīgas Ātrās medicīniskās palīdzības stacijas (RĀMPS) galvenā ārsta vietniece Ieviņa Alka.

Seši lati būs jāmaksā, ja ātro palīdzību izsauks cilvēks, kam radušās veselības problēmas, bet tās nav dzīvībai bīstamas, piemēram, ja būs paaugstināts asinsspiediens vai pēkšņas sāpes.

Lielāka summa būs jāmaksā cilvēkiem, kas nepamatoti būs izsaukuši īpaša profila neatliekamās palīdzības brigādi, piemēram, reanimācijas brigādi vai komandu ar psihiatra pakalpojumiem. Šiem cilvēkiem būs jāšķiras no 16 līdz pat 48 latiem.

Savukārt citu valstu pilsoņiem jeb cilvēkiem, kas nav iedzīvotāju reģistrā un kam nav personas koda, par nepamatotu "ātro" izsaukšanu būs jāmaksā Veselības ministrijas noteikta summa - 27,46 lati.

Par neatliekamās palīdzības nepamatotu izsaukšanu būs jāmaksā visiem cilvēkiem, un neviena no iedzīvotāju grupām, piemēram, invalīdi vai maznodrošinātie, no šī maksājuma netiks atbrīvoti.

Neatliekamā medicīniskā palīdzība bez maksas tiek sniegta, ja ir apdraudēta cietušā dzīvība, piemēram, pēkšņas saslimšanas, hroniskas slimības paasināšanās, nelaimes gadījuma, avārijas, katastrofas, smagas mehāniskās, termiskās, ķīmiskās un kombinētās traumas, kā arī elektrotraumas gadījumā. Tāpat neatliekamā palīdzība bez maksas tiks sniegta, ja elpošanas ceļos nokļuvis svešķermenis, slīkšanas, smakšanas un saindēšanās gadījumā.

Bez maksas neatliekamā palīdzība būs arī gadījumā, ja sabiedriskajā vietā pēkšņi saslims vai traumu gūs bērns. Tāpat par neatliekamo palīdzību nebūs jāmaksā, ja smagas diagnozes vai saslimšanas dēļ nepieciešama pacienta neatliekama pārvešana. Nebūs jāmaksā arī par dzemdētājas nogādāšanu slimnīcā.

Neatliekamā palīdzība bez maksas tiks sniegta arī ārpus ambulatoro ārstniecības iestāžu darba laika, ja gaidīšana līdz ambulatoro ārstniecības iestāžu darba laikam var apdraudēt pacienta dzīvību. Tādējādi, ja nav apdraudēta pacienta dzīvība, bezmaksas neatliekamā palīdzība Rīgā un Rīgas rajonā tiks atteikta darba dienās no plkst.8 līdz 20, sestdienās no plkst.8 līdz 15. Savukārt svētdienās uz svētku dienās no plkst.8 līdz 15 palīdzība tiks atteikta tikai pieaugušajiem.

Lai mazinātu nepamatotu izsaukumu skaitu, RĀMPS aicina iedzīvotājus, pirms izsaukt "ātros", rūpīgi izvērtēt, vai šāds solis ir nepieciešams. Ja garāmgājējs izsauc palīdzību uz ielas gulošām personām, iespēju robežās ir jāpārliecinās, vai cietušais piekrīt šādam solim.

Tāpat RĀMPS atgādina, ka neatliekamās medicīniskās palīdzības mediķi neizraksta receptes, tāpēc, ja iedzīvotājam vajadzīga recepte, pašam ir jādodas pie ārsta, nevis jāzvana "ātrajiem".

Jaunā veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas kārtība paredz, ka cenu par nepamatotu izsaukumu nosaka pati ārstniecības iestāde.

RĀMPS pārstāve aģentūrai LETA sacīja, ka izsaukuma summu Rīgā veido tā pašizmaksa - neatliekamās palīdzības mediķu algas, kvalifikācijas celšana, transportēšanas izdevumi, amortizācija un citi faktori. Viens izsaukums izmaksā apmēram 30 latus.

Alka nenoliedza, ka RĀMPS noteiktā maksa varētu mainīties no 1.jūlija, kad tiks palielinātas medicīnas darbinieku algas.

RĀMPS apkalpotajā teritorijā dzīvo apmēram miljons Latvijas iedzīvotāju. RĀMPS dienā saņem vidēji 800 līdz 900 izsaukumus.

Latvijā neatliekamās palīdzības pakalpojumu sniedz 43 iestādes.

Arī vairākas citas aģentūras LETA aptaujātās reģionālās neatliekamās palīdzības stacijas atzina, ka tiks ieviesta maksa par nepamatotu "ātro" izsaukumu. Piemēram, Cēsīs būs jāmaksā seši lati, un jaunā kārtība stāsies spēkā, tiklīdz rajona padome to būs apstiprinājusi. Arī Ventspilī tiek lemts par maksas noteikšanu.

Savukārt Jūrmalas ātrās medicīniskās palīdzības vadītājs Imants Ostrovskis aģentūrai LETA sacīja, ka pagaidām netiek plānots noteikt samaksu par nepamatotu "ātro" izsaukšanu. Iespējams, par to varētu lemt vēlāk.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!