Foto: LETA

No spēka un sabiedriskās drošības struktūrām Latvijas iedzīvotāji visvairāk uzticas Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem (NBS), bet vismazāk - Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB), atsaucoties uz SKDS pētījumu, raksta laikraksts "Neatkarīgā".

NBS pozitīvais reitings pagājušā gada decembrī bijis plus 37,1 punkts, Valsts policijai - plus 18,2 punkti, prokuratūrai - plus 9 punkti, tiesām - plus 5 punkti, bet KNAB reitings bijis negatīvs - mīnus 3,6 punkti. NBS uzticējušies 61,4% aptaujāto, bet neuzticējušies - 24,3%, savukārt KNAB uzticējušies 40,2% aptaujāto, bet neuzticējušies - 43,8%.

Kā atzīmē laikraksts, NBS reitings tomēr jau trešo gadu pēc kārtas nedaudz krītas, savukārt Valsts policijai tas pēdējos gados esot stabili 18 punktu robežās. Savukārt KNAB reitings pēdējos gados piedzīvojis strauju lejupslīdi, jo vēl 2012.gadā tas bijis pozitīvs.

Būtiski atšķiras uzticēšanās spēka struktūrām atkarībā no aptaujāto tautības - no latviski runājošajiem armijai uzticas 75% un neuzticas 14%, kamēr no krieviski runājošajiem tai uzticas vien 42%, bet neuzticas 40% aptaujāto.

SKDS vadītājs Arnis Kaktiņš pieļāvis, ka NBS reitinga kritums var būt skaidrojams ar Krievijas iebrukumu Ukrainā, kad iedzīvotāji sākuši kritiskāk vērtēt arī pašu armijas varējumu. Savukārt uz krievu valodā runājošajiem būtisku ietekmi varētu būt atstājusi Krievijas propaganda, kas mēģina Latvijas bruņotos spēkus iztēlot par maziem un nevarīgiem.

Kaktiņu vairāk uztrauc zemais tiesu varas reitings. "Ja puse iedzīvotāju neuzticas tiesu varai, tad kā mēs varam runāt par tiesisku valsti?" retoriski vaicājis sociologs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!