Ģenerālprokuratūra saņēmusi jaunus materiālus no Šveices kolēģiem Ventspils mēra Aivara Lemberga lietā, kas palīdzēs šīs krimināllietas virzībai, atsaucoties uz ģenerālprokuroru Jāni Maizīti otrdien ziņo laikraksts "Diena".
Materiāli saņemti pēc tiesiskās palīdzības lūguma, kuru prokuratūra Šveicei nosūtīja 2003.gadā.

Šveicē vēl atrodas trešā šīs valsts tiesībsargu sagatavotā dokumentu daļa, par kuru izdošanu prokuratūra tiesājas Šveicē. Maizītis neprognozēja, kad prokuratūra saņems atlikušos dokumentus un kad Lemberga lieta tiks nodota tiesai.

Maizītis noraidījis aizkulišu runas, ka, ņemot vērā vēlēšanu rezultātus (ZZS palielinājusi īpatsvaru Saeimā, un tās premjera kandidāts Lembergs piedalās valdības veidošanas sarunās), prokuratūra atslābs Ventspils mēra lietā. "Mūsu likums nosaka, ka izmeklēšanai jābūt neatkarīgai, un to nevar un nedrīkst ietekmēt vēlēšanas un to rezultāti. Tā kā nekāda atslābuma nebūs ne šajā, ne citā prokuratūras darbā," laikrakstam teicis Maizītis.

Jau ziņots, ka Ģenerālprokuratūra 20.jūlijā Lembergam uzrādīja apsūdzību par kukuļņemšanu, noziedzīgi iegūtu naudas līdzekļu legalizēšanu un amatpersonas ar likumu noteikto ierobežojumu pārkāpšanu.

Ģenerālprokuratūra pret Lembergu sāka kriminālvajāšanu par kukuļņemšanu vairākkārt sevišķi lielā apjomā, kas izdarīta no 1993. līdz 1995.gadam. Lembergs kā kukuli esot pieņēmis Šveicē reģistrētās kompānijas "Multinord AG" akcijas un uz to pamata viņam izmaksātos naudas līdzekļus - 453 000 latu. Ventspils mērs apsūdzēts arī par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanu. Kopš 1994.gada Lembergs esot bijis "Kālija parka" slēpts akcionārs.

Lembergs uzskata, ka prokuratūras izvirzītās apsūdzības ir nepamatotas, turklāt izmeklētāju rīcībā viņš saskata politiskus motīvus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!