Foto: PantherMedia/Scanpix

Ceturtdien un piektdienas rītā no ūdenstilpnēm izcelti divi noslīkušie, bet vien vīrietis izglābts, vēsta Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD), aicinot peldsezonu uzsākt prātīgi.

Ceturtdien, 22.maijā, pulksten 7:27 no rīta VUGD saņēma informāciju, ka Rēzeknē, Kr.Barona ielā, piemājas dīķī slīkst vīrietis. Ierodoties notikuma vietā, glābēji konstatēja, ka piemājas dīķī atrodas vīrietis un pats saviem spēkiem netiek krastā. Glābēji izvilka vīrieti krastā un nogādāja līdz mediķiem.

Savukārt ap pulksten 19:45 VUGD saņēma informācija, ka Daugavpilī Daugavā ir noslīcis vīrietis. Glābēji un pašvaldības ūdenslīdēji pārmeklēja ūdenstilpni un ūdenslīdēji pēc neilga brīža atrada 17 gadus vecā vīrieša līķi.

Piektdien ap pusastoņiem no rīta VUGD saņēma informāciju, ka Rīgā, Daugavā pie Meldru ielas, ūdenī ir redzams noslīkušais. Ar laivu glābēji nokļuva līdz cilvēkam un nogādāja viņu krastā.

Lai šādas nelaimes neatkārtotos, VUGD aicina peldēšanas sezonu iesākt prātīgi. Vecāki tiek aicināti pirms došanās pie ūdens saviem bērniem atgādināt par drošas peldēšanas pamatprincipiem.

Atpūtniekiem peldēšanās sezonu ieteicams uzsākt, kad ūdens temperatūra ir vismaz +18 grādi. Sākotnēji peldēšanos ieteicams veikt īsu laiku un neaizpeldot tālu no krasta, jo aukstajā ūdenī muskuļus var saraut krampī.

Pēc ziemas ūdenstilpnes gultne var būt mainījusies, uz tās var atrasties dažādi priekšmeti, tāpēc pirmajā peldēšanās reizē tā ir vispirms rūpīgi jāpārbauda un nedrīkst strauji iet ūdenī.

Pēc pārkaršanas saulē ūdenī jāiet lēnām, lai nebūtu strauja ķermeņa temperatūras maiņa, tad var sākties krampji vai rasties problēmas ar sirdsdarbību. Peldēties var īpaši šim mērķim paredzētās vietās, par tām liecinās zīme "Peldēties atļauts".

Glābēji neiesaka doties peldēties vieniem, kā arī nepārvērtēt savus spēkus un nepeldēt tālu. Kategoriski aizliegts peldēt alkohola reibumā. Glābēji atgādina, ka nezināmās vietās ūdenī lēkt nedrīkst, tas var beigties ar nopietnam traumām un pat nāvi.

Vecāki nedrīkst savus bērnus laist peldēties vienus, bērni ir īpaši jāuzmana pie un uz ūdeņiem.

Nelaimes gadījumā nekavējoties jāsauc pēc palīdzības, zvanot uz tālruņa numuru 112.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!