Foto: morgueFile
Aizvadītajā diennaktī Vidzemē mirusi sieviete, kuru sadzēlušas vairākas bites, pastāstīja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) pārstāve Laura Ševčenko.

Vidzemē kāda sieviete strādājusi pie bišu stropiem un viņu sadzēlušas vairākas bites. Sievietei kļuvis slikti, tomēr sākotnēji notikušā liecinieki mēģinājuši paši sniegt sievietei pirmo palīdzību un uzreiz NMPD mediķus neizsauca. Kad mediķi ieradās uz izsaukumu, sieviete jau bija mirusi.

Kopumā brīvdienās mediķi devušies uz vairāk nekā 30 izsaukumiem, kas bija saistīti ar kukaiņu dzēlieniem. Rīgas reģionā brīvdienās palīdzība bija nepieciešama 13 cilvēkiem, kurus sadzēlušas bites un lapsenes, savukārt hospitalizēti tika trīs cilvēki. No kukaiņu dzēlieniem ir cietuši arī mazi bērni. Bites un lapsenes cilvēkiem ir dzēlušas kaklā, galvā, kā arī sejā. Tāpat ir gadījumi, kad vienam cilvēkam iedzēlušas vairākas bites, piemēram, svētdien slimnīcā nogādāts 20 gadus vecs vīrietis, kurš cietis no četru lapseņu dzēlieniem.

Zemgalē brīvdienās NMPD mediķi devušies izsaukumos pie četriem cilvēkiem, kuriem iedzēlušas bites vai lapsenes, savukārt Vidzemē četri cilvēki pēc kukaiņu dzēlieniem nogādāti slimnīcā. Kurzemē no septiņiem cilvēkiem, kuri cietuši no kukaiņu dzēlieniem, hospitalizēti tika trīs, tostarp vienu mēnesi vecs bērns. Latgalē brīvdienās no bišu dzēlieniem cietuši pieci cilvēki, no kuriem divi nogādāti slimnīcā.

Mediķi atgādina, ka no bišu dzēlieniem būtu jāuzmanās alerģiskiem cilvēkiem, kā arī īpaši būtu jāsargā galva, jo, bitēm iedzeļot galvā vai kaklā, var veidoties tūska, kas ir bīstama dzīvībai. Ja bites iedzeļ mutes gļotādā vai kaklā, būtu jādzer vēss ūdens un jāpieliek kaut kas auksts pie kakla, lai mazinātu tūsku, kā arī uzreiz jāizsauc ātrā palīdzība.

Tāpat aizvadītajās brīvdienās seši cilvēki izsaukuši ātrās palīdzības mediķus, jo cietuši no suņu kodieniem. Tā Zemgalē iereibis vīrietis pie suņa pievedis desmit gadus vecu zēnu, kuru suns sakodis kājā. Bērns tika nogādāts slimnīcā. Latgalē slimnīcā nogādāti trīs un četrus gadus veci bērni, kurus sakoduši suņi.

Vidzemē slimnīcā nogādāta 37 gadus veca sieviete, kura lasījusi mellenes, kad viņu sakodusi čūska.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!