Labklājības ministrijas (LM) komisija piektdien no 14 pretendentu vidus par Nodarbinātības valsts dienesta (NVD) direktoru izvēlējās bijušo Valsts kancelejas direktoru Alvi Vītolu, kuru par nelietderīgu līdzekļu tērēšanu atlaida pēc tam, kad valdības ēkā atklāja izbūvētu pirti un atpūtas kompleksu.
Savukārt iepriekšējais nodarbinātības dienesta direktors amatu zaudēja tāpēc, ka nebija spējīgs nodrošināt pietiekamu valsts līdzekļu kontroli.

Valsts civildienesta pārvaldes vadība lēmumu atzīst par ētiskas dabas jautājumu, labklājības ministrs izvairās no atbildes par viņa apstiprināšanas iespējām, bet Vītols atzīst, ka cer uz objektīvu vērtējumu un viņam patīk piedalīties konkursos.

Komisija lēmumu pieņēmusi pēc vienprātības principa, pavēstīja ministrijas sabiedrisko attiecību nodaļā. Komisija valsts sekretāres vietnieces Rutas Puriņas vadībā Vītolu izvēlējusies, izvērtējot koncepciju par NVD direktora darbu un balstoties uz intervijām ar kandidātu.

Komisija tomēr atzīst, ka Vītola kandidatūra var būt pretrunīga, un tāpēc uzsver, ka pirms viņa apstiprināšanas amatā vēlams rūpīgs situācijas izvērtējums. LM sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Gunita Berķe sacīja, ka komisijai bijis grūti izvēlēties kandidātu, un norādīja, ka ministram ir tiesības noraidīt komisijas lēmumu. Viņa arī noliedza, ka konkursā būtu notikusi kāda lobēšana.

Galīgo lēmumu par jaunā direktora apstiprināšanu pieņems labklājības ministrs Andrejs Požarnovs. Ar komisijas lēmumu pirms tam iepazīsies NVD valsts pilnvarnieki un LM Darba departamenta direktore Ineta Tāre, kas apkopos viedokļus un iesniegs konkursa materiālus Požarnovam.

Požarnovs nevēlējās komentēt komisijas lēmumu, jo ar savu viedokli negribot ietekmēt valsts pilnvarnieku viedokli. "Pilnvarnieki iepazīstinās mani ar savu lēmumu, tad arī paudīšu savu izvēli.. visam jārit savu ceļu," sacīja labklājības ministrs.

Viņš teica, ka pagaidām nav iepazinies ar konkursa materiāliem, Vītola biogrāfiju, vēsturi un agrāk pret viņu izteiktām pretenzijām.

Savukārt Vītols sacīja, ka viņam esot liels prieks par šādu lēmumu. "Man patīk piedalīties konkursos un man ir liels prieks, ka šī dalība un patika ir vainagojusies ar šādu rezultātu," pauda Vītols, norādot, ka šāds lēmums ir tikai starpposms, jo galīgo lēmumu pieņem labklājības ministrs pēc uzņēmuma valsts pilnvarnieku ieteikuma.

"Es tiešām ceru, ka, izvēloties uzvarētāju, tiks ņemti vērā visi objektīvie un subjektīvie viedokļi," teica Vītols.

Savukārt Valsts civildienesta pārvaldes priekšnieks Armands Kalniņš atzina, ka formāli lēmumam nevar iebilst - Vītolam pārmetumi bijuši par izsaimniekošanu, bet par kancelejas vadību un kompetenci neko sliktu nevarot teikt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!