Foto: DELFI
Labklājības ministrija (LM) uz 2015.gadu rosina atlikt sociālās rehabilitācijas pakalpojumu apmaksāšanu arī pieaugušajiem, kā arī vardarbības veicējiem.

Šādus grozījumus likumā otrdien izskatīs Saeimas Sociālo un darba lietu komisija.

Šīs programmas ieviešana 2015.gadā prasīs 229 325 latu, ko nākamgad neesot iespējams ieviest naudas trūkuma dēļ.

Ministrija gan atzīst, ka sociālās rehabilitācijas pakalpojumu piešķiršana tikai bērniem, kā to paredz pašreizējais likuma regulējums, nesniedzot sociālās rehabilitācijas pakalpojumu vardarbībā cietušiem pieaugušajiem, tajā skaitā vardarbībā cietušo bērnu mātēm, kā arī vardarbības veicējiem, tajā skaitā ģimenes ietvaros, neveicina vardarbības problēmas kompleksu risinājumu.

Valsts apmaksātu rehabilitāciju arī pieaugušajiem bija plānots ieviest jau 2011.gadā, kas tika atlikta uz 2013.gadu, un tagad atkal virzīts priekšlikums atlikt programmas ieviešanu uz vēl vēlāku laiku.

Ministrija pamato, ka, pārceļot uz vēlāku laiku jaunu valsts budžeta finansētu pakalpojumu uzsākšanu, ir mazāk nelabvēlīgi ietekmējošs risinājums, nekā jau esošu un personām piešķirtu pakalpojumu atcelšana vai to apjoma vai kvalitātes samazināšana.

Palīdzība bērniem tiek sniegta gan institūcijās - 30 un 60 dienu kursa veidā, gan dzīvesvietā pašvaldībā - 10 psihologa konsultācijas. Kopā ar bērniem institūcijās var uzturēties pavadoņi, kas bieži ir mātes, kas arī cietušas vardarbībā ģimenē, tomēr šobrīd tiek segti tikai pavadoņu izmitināšanai paredzētie izdevumi.

2010.gadā sociālās rehabilitācijas pakalpojums dzīvesvietā tika sniegts 1012 bērniem, institūcijās - 994 bērniem un izmitināšanas izdevumi segti 161 pavadonim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!