Foto: DELFI

Latvija paudusi atbalstu vīzu liberalizācijas plāna starp Gruziju un Eiropas Savienību (ES) ieviešanai gada vidū, ceturtdien pēc tikšanās ar Gruzijas ārlietu ministru Mihailu Džanelidzi žurnālistiem sacīja Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs ("Vienotība").

Viņš norādīja, ka Gruzija ir izpildījusi visus kritērijus, un Eiropas Parlamentam un Eiropas Padomei būtu jāpieņem izmaiņas regulā, kas ļautu Gruzijas pilsoņiem ceļot uz ES valstīm. "Tas būtu ekonomiski un politiski svarīgi," sacīja Rinkēvičs.

Arīdzan Džanelidze norādīja, ka Gruzija ir izdarījusi visu iespējamo, lai izpildītu ES rekomendācijas, un pauda cerību, ka izmaiņas regulā tiks pieņemtas savlaicīgi. Viņš norādīja, ka bezvīzu režīms stiprinās Gruzijas un ES sadarbību ekonomikas un kultūras jomā, kā arī ļaus izmantot brīvās tirdzniecības līguma iespējas.

Rinkēvičs arī pauda cerību, ka jūlijā paredzētajā Varšavas samitā NATO dalībvalstis pieņems lēmumu, kā turpmāk atbalstīt Gruzijas integrāciju Eiroatlantiskajā telpā. "Varšavas samitam jābūt stingram signālam par to, kā Gruzijai tālāk integrēties Eiroatlantiskajā telpā," sacīja Rinkēvičs.

Abu valstu ārlietu ministri pēc tikšanās norādīja arī uz līdz šim ciešo un veiksmīgo sadarbību politiskajā un ekonomiskajā līmenī, kā arī kultūras jomā.

Rinkēvičs pauda gatavību atbalstīt Gruzijas ceļu uz ES un Eiroatlantisko telpu, kā arī reformu procesu Gruzijas valsts pārvaldē, un veltīja atzinīgus vārdus reformām Gruzijas aizsardzības spēkos, bet Gruzijas ārlietu ministrs sacīja, ka būtu nepieciešams vēl vairāk pastiprināt politisko dialogu un ekonomiskās attiecības.

Ar Džanelidzi ceturtdien tikās arī Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (VL-TB/LNNK). Kā informēja Saeimas Preses dienestā, Mūrniece uzsvēra, ka Latviju un Gruziju vēsturiski saista cieša draudzība un veiksmīga partnerība. Mūrniece atzinīgi vērtēja Gruzijas paveikto ceļā uz vīzu liberalizāciju un pauda cerību, ka jau pavisam drīz iedzīvotāji varēs izjust ieguvumus no reformu īstenošanas.

Saeimas priekšsēdētāja arī pauda cerību, ka Gruzijas parlamenta vēlēšanas noritēs veiksmīgi, uzsverot, ka stabila politiskā vide ir būtisks pamats reformu īstenošanas turpināšanai un Gruzijas kā Austrumu partnerības līderes reputācijai.

Saeimas priekšsēdētājai interesējoties par reformu gaitu, Gruzijas ārlietu ministrs sacīja, ka notiek aktīvs darbs, tostarp pie demokrātijas stiprināšanas, pensiju sistēmas reformas, nodokļu politikas pilnveidošanas un darbavietu radīšanas. Amatpersonas bija vienisprātis, ka Gruzijas bezvīzu režīms ar ES būs spēcīgs impulss arī Latvijas un Gruzijas uzņēmējiem ciešākai sadarbībai.

Šī bija Džanelidzes pirmā vizīte Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!