Foto: F64
Naktī uz sestdienu, 14. aprīli, Jēkabpilī nodegusi Vēstures muzeja rija, vēsta Latvijas Radio.

Sadeguši arī muzeja eksponāti – arkli, rati un ragavas. Lai gan liesmas apdraudējušas arī blakus esošās muzeja ēkas, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam (VUGD) izdevies ugunsgrēku ierobežot.

Pašvaldībai ir aizdomas, ka notikusi ļaunprātīga dedzināšana, ziņo Latvijas Radio. Pilsētas izpilddirektors Guntars Gogulis zina stāstīt, ka apkārtnē izmētātās skārdenes liecinot par kādu kompāniju, kas lietojusi alkoholu. Pašvaldība šobrīd aprēķina radušos zaudējumus un plāno vērsties policijā.

""Sēļu sēta" ir ļoti iecienīta gan apmeklētājiem, gan vietējiem iedzīvotājiem. Arī koncerti tur notiek. Jācenšas atjaunot. Tieši pirms sezonas – ļoti neveiksmīgi nodedzis," uzsver pašvaldības izpilddirektors Gogulis.

Jēkabpils Vēstures muzeja Brīvdabas nodaļu "Sēļu sēta" veido septiņas 19. gadsimta Augšzemes lauku celtnes – dzīvojamā māja, graudu klēts, mazā klēts, rija, kalve, vējdzirnavas un pirts, liecina informācija muzeja mājaslapā. Muzejā apskatāmi arī Sēlijas novada vidēji turīga zemnieka 19. gadsimta darba rīki un sadzīves priekšmeti.

"Sēļu sētu" veidot sāka 1952. gadā, no Aknīstes apkārtnes "Skārdupēm" pārvedot klēti. Pārējās ēkas pārvestas laikā no 1953. līdz 1958. gadam.

Vēstīts, ka VUGD piektdien, 13. aprīlī, saņēma 242 izsaukumus, no kuriem 192 bija uz ugunsgrēkiem, 20 – uz glābšanas darbiem, bet 18 izrādījušies maldinājumi. Tāpat tika saņemti 12 izsaukumi uz meža ugunsgrēkiem. Ugunsgrēkos kopumā cietuši četri cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!