Foto: facebook.com/popesmuiza
Naktī uz trešdienu, 18. jūliju, Ventspils novada Popes pagastā nodegusi Popes muižas pārvaldnieka ēka, liecina muižas pārstāvju ieraksts sociālajā vietnē "Facebook".

Muiža paziņojumā raksta, ka ugunsnelaime skārusi vienu no senākajām Popes muižas ēkām, kas tautā saukta par Rennamu.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu (VUGD) izsaukuši dziesminieku festivāla "Vārti" dalībnieki, kuri uzturējušies blakus esošajā ēkā. Viņi arīdzan palīdzējuši no degošās mājas evakuēt iemītniekus.

VUGD portālu "Delfi" informē, ka izsaukums saņemts īsi pēc pusnakts. Ierodoties notikuma vietā ugunsdzēsēji konstatēja, ka liesmas plosa mūra dzīvojamās mājas jumtu kopumā 450 kvadrātmetru platībā.

VUGD no ēkas izglāba divus cilvēkus, bet 10 cilvēki paguvuši evakuēties vēl pirms glābēju ierašanās. Paaugstinātās bīstamības ugunsgrēku likvidēja šorīt, pulksten 7.51.

Muiža vietnē "Facebook" raksta, ka nav zināmi precīzi dati par nodegušās ēkas celtniecību. Iespējams, ka tā bijusi senāka par 19. gadsimtu.

Sākotnēji tā bijusi simetriska, bet 20. gadsimta sākumā tika paplašināta – tai piebūvēja pagarinājumu ziemeļu galā un šauru izvirzījumu austrumu pusē. Ēkai ir divi stāvi un velvēti pagrabi. Nama fasāde bija rotāta ar aplikatīviem joniskiem kapiteļiem, kas darināti no koka un apmesti ar ģipša pārklājumu.

Līdz ar skolas izvietošanu muižas kungu mājā, pārvaldnieka ēkā izveidoja dzīvokļus. Pēdējos gados gandrīz visi 11 ēkas dzīvokļi bija apdzīvoti. Mājai nesen bija uzlikts jauns dakstiņu jumta segums, bet iecerēts bija sakārtot arī nama brūkošo fasādi.

Popes muižas pārvaldnieka māja iekļauta Valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!