Foto: DELFI
1946. gada 13. decembrī apšaudē pie Usmas ezera no mežabrāļu lodes, kā liecinās safabricēti dokumenti, gāja bojā aizturētais partizāns Leonīds Fomins jeb Lonis, kuram čeka lika uzrādīt nacionālo partizānu grupas mītnes vietu. Trīs dienas iepriekš bija "piedzimis" cits Leonīds Fomins – čekas aģents ar segvārdu "Kauliņš", kurš turpināja aktīvu darbu, lai iznīcinātu nacionālās pretošanās grupas Kurzemē.

Portāls "Delfi" pagājušajā nedēļā sāka rakstu sēriju par čekas aģentu-kaujinieku Leonīdu Fominu, kurš vainojams vismaz 19 cilvēku arestēšanā un deportēšanā uz Sibīriju, kā arī divu cilvēku nogalināšanā. Fomins bija viens no pēdējiem čekas varmākām, kuru jau neatkarīgās Latvijas prokuratūra mēģināja saukt pie atbildības par genocīdu pret latviešu tautu, bet no valsts soda viņš aizbēga.

Kopš 1945. gada 8. maija Fomins, kurš pašās kara beigās sāka dienēt vācu diversantu vienībā "Jagdverband", atradās nelegāli Kurzemes mežos un bija pieslējies vairākām nacionālo partizānu vienībām. 1946. gada 13. oktobrī viņu čekas sarīkotā operācijā Rīgā aizturēja kopā ar vairākiem citiem Kurzemes partizāniem. Pēc aizturēšanas Fomins sniedza sīkas jo sīkas liecības par visiem cilvēkiem, kas viņa partizānu vienībai Kurzemē palīdzējuši, kā arī detalizēti aprakstīja mežabrāļu grupas, ar kurām bijis kontaktā. Pēc aizturēšanas un pratināšanām Fomins tika fiktīvi "nogalināts", viņa krimināllieta tika izbeigta, bet Fomins turpināja darboties kā čekas aģents-kaujinieks ar segvārdu "Kauliņš". Viņš, uzdodoties par nacionāli noskaņotu cilvēku, iefiltrējās vairākās Kurzemes partizānu vienībās, izspiegoja tās un palīdzēja čekai šīs grupas iznīcināt.

"Čeka nebija tur rūpīgi nostrādājusi. Ja jūs apskatāties Fomina čekas krimināllietu Latvijas Nacionālajā arhīvā, tajā ir izziņa, ka viņš ir miris. Tā lieta glabājās čekas arhīvā, un viņi pat nebija parūpējušies viņam iedot citu identitāti. Ar tādu pašu vārdu, kā viņš karoja vienā pusē, viņš darbojās arī otrā pusē. Ar šo pašu vārdu viņš dzīvoja arī pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas. Tā bija riktīga čekas nolaidība," portālam "Delfi" saka bijušais Totalitārisma seku dokumentēšanas centra (TSDC) vadītājs Indulis Zālīte. Viņa vadītā iestāde 1990. gadu sākumā sāka izmeklēt padomju okupācijas varas pastrādātos noziegumus pret latviešu tautu, un arī Fomins nonāca TSDC redzeslokā.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!