Nedaudz vairāk nekā 300 partijas dibināšanas sapulces dalībniekiem balsojot par, svētdien oficiāli nodibināta partija "Latvijas brīvībai". Partijas statūtos teikts, ka partija būs balstīta uz "kristīgi orientētām pamatvērtībām". Dibināšanas kopsapulci atklāja luterāņu un pareizticīgo mācītāji, kas teica īsas uzrunas, citēja Bībeli un vēlēja partijai veiksmi.
Nodibināta jauna partija ‘Latvijas Brīvībai’

Partijas orgkomitejas vadītājs Odisejs Kostanda, uzrunājot klātesošos, norādīja, ka partijai jākļūst "par jaunu augšup ceļošu spēku Latvijas attīstībā". Viņš vairākkārt savā runā uzsvēra, ka partija apvieno visas Latvijā dzīvojošās tautības. Kostanda lielāko daļu savas runas teica krievu valodā. Arī citi runātāji savas runas teica gan krievu, gan latviešu valodā.

Uz partijas dibināšanas kopsapulci bija ieradušies arī viesi no politiskās apvienības "Centrs", kā arī Latvijas Apvienotās republikāņu partijas. Latvijas Demokrātiskās partijas priekšsēža vietnieks Igors Graurs, kurš norādīja, ka runā apvienības "Centrs" vārdā, pauda, ka apvienība būs gatava meklēt kopīgus ceļus un būs atvērta dialogam, piebilstot, ka pagaidām ir grūti prognozēt, kāda izveidosies "Centra" un "Latvijas brīvībai" sadarbība. Savukārt republikāņu partijas pārstāvis norādīja, ka partijas cīnās par līdzīgiem mērķiem un vēlēja veiksmi jaundibinātājai partijai.

Kā viesi Kostanda pieteici arī Latvijas Sociāldemokrātiskās partijas pārstāvi Egonu Vanušku, taču viņš tribīnē nekāpa. Liela daļa runātāju asi kritizēja Egila Baldzēna vadīto Sociāldemorkātu savienību, uzsverot, ka, piedaloties tās dibināšanas kongresā, jutuši "nedemokrātisku attieksmi" un tāpēc izšķīrušies veidot jaunu politisku spēku.

Starp pasākuma dalībniekiem bija manāms arī bijušais demokrātiskās partijas "Saimnieks" Saeimas frakcijas vadītājs Ernests Jurkāns, kurš marta beigās kļuva arī par Egila Baldzēna vadītās Sociāldemokrātu savienības (SDS) dibinātāju, taču svētdien apliecināja, ka no Baldzēna vadītās partijas ir izstājies. Viņš sacīja, ka ir aktīvi strādājis partijas "Latvijas brīvībai" programmas izstrādes un vēlas kļūt par partijas dibinātāju.

Starp pasākuma dalībniekiem manāms arī bijušais Zīgerista partijas Saeimas deputāts Edmunds Grīnbergs, kurš arī apliecināja, ka kļūs par partijas dibinātāju. Jau iepriekš bija zināms, ka liela daļa no Kostandas partijas dibinātājiem būs nesen izveidotās SDS dibinātāji, "kas nespējot samierināties ar SDS valdošo antidemokrātismu un vārdu nesaskaņu ar darbiem".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!