Foto: F64
Ceturtdien vakarā klubā "Nabaklab" neformālā atmosfērā nodibināta "Pēdējā partija", kas radās pēc dažu galvenokārt ar radošo nozari saistītu cilvēku iniciatīvas kā alternatīva tradicionālajiem politiskajiem spēkiem. Tā grasās arī startēt rudenī gaidāmajās Saeimas vēlēšanās.

Foto galerija

Pēc sākotnējās ieceres, kas radās aptuveni pirms mēneša, iniciatori vēlējās partiju saukt "Nezinu. Neesmu izlēmis", jo, kā ironiski norādīja idejas autori, visas sabiedriskās aptaujas parāda, ka tā ir vispopulārākā atbilde uz jautājumu, par ko iedzīvotāji balsos Saeimas vēlēšanās.

Pasākumu vadīja mūziķis Roberts Gobziņš, kas, tāpat kā rakstnieks Pauls Bankovskis, sabiedrisko attiecību speciālisti Gints Knoks un Kaspars Rolšteins, kā arī citu profesiju pārstāvji, ir partijas iniciatīvas grupā. Dibināšanas sapulcē par "Pēdējās partijas" valdes priekšsēdētāju ievēlēts Knoks, bet par viņa vietniecēm – dīdžeja Natālija Baškirova un Zanda Slava.

Informācija par partijas dibināšanu tika izplatīta tikai sociālajos tīklos internetā, un cilvēkus, kas, uzzinājuši par pasākumu, ieradās klubā ar pasēm, reģistrēja notāri. Šādā veidā partijas dibināšanai nepieciešamos 200 cilvēku parakstus savāca nepilnas stundas laikā.

Jau piektdien, pēc tam, kad notāri būs pārbaudījuši parakstītājus Iedzīvotāju reģistrā, partiju piereģistrēs oficiāli.

Partijas programma šobrīd ir izklāstīta "Loģiski politiskajā traktātā", kas publicēts partijas mājas lapā internetā. Traktātā pausts, ka "mūs tracina tas, kas notiek Latvijas politikā". Traktāta pamattēmas ir "Valstij ir sekmīgi jādarbojas un jānodrošina iedzīvotāju vajadzības", "Svarīgi ir visi Latvijas iedzīvotāji", "Latvijas iedzīvotājiem jābūt izglītotiem", "Latvijas iedzīvotājiem jābūt nodrošinātiem", "Mēs esam par Ministru Kabineta iekārtas reformu".

Knoks pēc ievēlēšanas portālam "Delfi" pastāstīja, ka partija iecerējusi deputātu kandidātus atlasīt konkursa kārtībā, ko vērtētu no augstskolu mācībspēkiem sastāvoša komisija. Knoks apzinoties, ka "Pēdējai partija" varētu nesavākt 115 kandidātus, ko Saeimas vēlēšanām var iesniegt viena partija, taču startēt vēlēšanās partijai vajadzētu visos vēlēšanu apgabalos, lai "izskatās cienīgi".

Traktātā norādīts, ka partijai nebūs ne biroja, ne reklāmu, ne izdevumu un ienākumu, un, ja partija pārvarēs 2% barjeru, kas tai saskaņā ar šovasar pieņemto jauno partiju finansēšanas kārtību ļautu saņemt līdzekļus no valsts budžeta, šo naudu ziedos Bērnu slimnīcas fondam, jo vairāki no Fonda dibinātājiem ir arī "Pēdējās partijas" kodolā.

Knoks noliedza pieļāvumu, ka "Pēdējā partijas" dibināšana domāta kā joks. Viņaprāt, apvienības "Par labu Latviju" dibināšanas pasākums bijis daudz lielāks farss, turklāt samākslots. Knoks arī pastāstīja, ka piemēram, izglītības sadaļu partijas "Traktātā" sarakstījis filozofijas doktors un Latvijas Universitātes pasniedzējs Jurģis Šķilters, bet par Dziesmu svētkiem un kultūru rakstījis diriģents Romāns Vanags.

Knoks arī noliedza, ka partija dibināta, lai atņemtu balsis citiem politiskajiem spēkiem vai kļūtu par "pēdējo naglu Latvijas demokrātijas zārkā".

Lai gan Knoks savulaik ir strādājis pie Zaļo un Zemnieku savienības priekšvēlēšanu kampaņas, viņš uzsver, ka tas bijis viņa algots darbs. Savulaik viņš bijis arī partijas "Sabiedrība citai politikai" biedrs, tāpēc viņu sveikt ceturtdien bija ieradušies bijušie partijas biedri: Saeimas deputāti Artis Pabriks un Aigars Štokenbergs, un SIA "Lattelecom" padomes priekšsēdētājs Gatis Kokins.

Par partijas revidentu ceturtdien ievēlēts sabiedrisko attiecību speciālists un multimākslinieks Kaspars Rolšteins, kurš savulaik kopā ar Jurģi Liepnieku izveidoja sabiedrisko organizāciju "Sabiedrība par vārda brīvību", kuru Korupcijas un novēršanas un apkarošanas birojs atzina par trešo personu Tautas partijas kampaņas labā.

Knoks uzsvēra, ka Rolšteinu viņš pazīst kopš 2008.gada, un nevis kā TP kampaņas veidotāju, bet gan kā komponistu un "dīvainas mūzikas cienītāju".

Ceturtdien partijā iestājās arī folkmūziķis Ansis Ataols Bērziņš, kurš plašākai sabiedrībai pazīstams kā viens no 2009.gada 13.janvāra grautiņa dalībniekiem. Viņš portālam "Delfi" pastāstīja, ka pārstāv grupu, kas vēlējās dibināt pseidopartiju "Par vēlēšanu sistēmas maiņu – sasit-sili.lv", par kuru domājuši jau kopš rudens, taču pietrūcis uzņēmības to izveidot. Tāpēc viņš uzteica "Pēdējās partijas" dibinātājus, kas īsā laikā spējuši mobilizēties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!