Pieci bijušie Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas (LSDSP) Saeimas frakcijas deputāti un vairāk nekā 700 viņu atbalstītāju svētdien Latviešu biedrības namā nodibināja jaunu partiju - Sociāldemokrātu savienību (SDS).
Partijas priekšsēdētāja amatam izvirzīts viens kandidāts - SDS Saeimas frakcijas vadītājs
Egils Baldzēns
, divu priekšsēdētāja biedru amatiem - partijas orgkomitejas vadītājs Arnis Mugurēvičs un frakcijas vadītāja vietnieks Pēteris Salkazanovs, Latvijas Grieķu biedrības prezidents Odisejs Kostanda, uzņēmēja Mārīte Teivāne, Latvijas ārstu un aprūpes arodbiedrības priekšsēdētāja vietniece Antra Līne.

Baldzēns, uzrunājot kongresa dalībniekus, uzsvēra, ka SDS mērķis ir "cīnīties par labklājības triumfu mūsu zemē, veidojot eiropeisku, demokrātisku, patriotisku sociāldemokrātisku spēku, kas nenodos tos ideālus, ar kuriem mēs gājām uz barikādēm." Viņš pauda cerību, ka pēc Saeimas vēlēšanām SDS Saeimā darbosies kopā ar Einara Repšes partiju "Jaunais laiks".

Par jaunās partijas dibinātājiem kļuvuši 752 cilvēki. Pēc kongresā publiskotajiem datiem, 33% no partijas dibinātājiem iepriekš bijuši kādā politiskajā partijā. No tiem 86 ir bijušie LSDSP biedri.

Mugurēvičs, kongresā saucot šos skaitļus, norādīja - maldīgs ir uzskats, ka SDS "sastāvētu no citu politisko partiju pabirām," jo 67% SDS dibinātāju nekad nav darbojušies politikā.

Baldzēns arī asi kritizēja LSDSP un tās politiku Rīgas domē, arī LSDSP līders Jura Bojāra izstrādātais Satversmes projekts izpelnījās viņa kritiku. Baldzēns norādīja, ka vienprātības par Satversmes grozījumiem nav pat Satversmes līdzautoru vidū.

Runājot par Latvijas iestāšanos ES un NATO, Baldzēns uzsvēra, ka "par Latvijas valsts interesēm lems Latvijas tauta, NATO ekspertus mēs uzklausīsim, taču lēmumus pieņemsim paši." Šie Baldzēna vārdi kongresa dalībniekos izsauca lielu sajūsmu un aplausus. Tāpat Baldzēns kritizēja valdošo partiju lauksaimniecības politiku Latvijas sarunās ar ES.

Jaundibinātās partijas simbols ir tradicionālā sociāldemokrātu sarkanā roze, un arī runā Baldzēns vairākkārt citēja socilādemokrātu dzejnieku Raini. Kongresā paredzēts apstiprināt partijas statūtus un programmu, kā arī ievēlēt SDS priekšsēdētāju, viņa vietnieku un domi.

Jau ziņots, ka no Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas (LSDSP) un Saeimas frakcijas gada sākumā aizgāja un jaunu frakciju izveidoja - bijušais LSDSP Saeimas frakcijas vadītājs Baldzēns, deputāti Jānis Leja, Salkazanovs, Rišards Labanovskis, kā arī Imants Burvis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!