Augstākā tiesa šodien apmierināja Ģenerālprokuratūras izteikto lūgumu un nodeva atkārtotai izskatīšanai prokuratūras Kultūras ministrijas interesēs celto prasību pret zemes un valsts uzņēmuma "Rīgas cirks" ēkas īpašniecēm Dzintru Žildi un Vilhelmīni Mangali par tiesībām uz "Rīgas cirka" ēku Merķeļa ielā 4.
Kā trešās personas prokuratūras prasībā ir pieaicināta AS "Parekss banka" un uzņēmums "Rīgas cirks". Prokuratūra šodien lūdza pieaicināt tiesas procesā arī Rīgas domi. Gadījumā, ja apelācijas instances tiesa pieņemtu prasītājam labvēlīgu lēmumu, būtu nepieciešams aprēķināt un izmaksāt kompensāciju Žildei un Mangalei par viņu īpašuma atsavināšanu valsts labā. Šos aprēķinus būtu jāveic Rīgas domei, līdz ar to varētu tikt skartas tās intereses. Augstākā tiesa šodien nodeva lietu jaunai izskatīšanai pēc būtības.

Prokuratūra iepriekš atzinusi, ka ēkas Merķeļa ielā 4 mantošanas tiesības par labu Žildei, kas iepriekš pārstāvējusi mirušā zemes īpašnieka Jura Bīviņa intereses, un Mangalei noformētas nelikumīgi.

Bīviņš miris, iepriekš paspējot uzdāvināt zemi Žildei. Žilde, neskatoties uz visām neskaidrībām, kas saistītas ar ēku un zemes īpašuma tiesībām, vēl 1999.gadā "Parekss bankā" nelikumīgi ieguvusi aizdevumu, ieķīlājot "Rīgas cirka" zemi.

Rīgas apgabaltiesā atrodas arī zemes zem cirka ēkas īpašnieces Žildes sūdzība par Rīgas Centra rajona tiesas pērnā gada septembra lēmumu, ar kuru izbeigta tiesvedība viņas prasībā par zemes nomas līguma noslēgšanu par zemi Merķeļa ielā 4.

Žilde prasību tiesā bija cēlusi tādēļ, ka "Rīgas cirks" jau vairākus gadus atteicies maksāt nomu par zemi, uz kuras atrodas cirka ēka, tādēļ prasītājai radušies zaudējumi, jo viņai par zemi jāmaksā īpašuma nodoklis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!