Foto: LETA

Politiskā partija "Vienotība" neatbalstīs nodokļu reformas pamatnostādnes, kamēr tās nebūs kvalitatīvi izstrādātas, šodien pēc tikšanās ar Ministru prezidentu Māri Kučinski (ZZS) paziņoja "Vienotības" Saeimas frakcijas vadītāja Solvita Āboltiņa.

Vienlaikus gan Āboltiņa gan "Vienotības" līderis Andris Piebalgs pauda, ka "Vienotība" atbalsta šo valdību.

"Vienotības" ministri nepiedalīsies balsojumā par valdības pamatnostādnēm un iesniegs savu atsevišķo viedokli.

Partija nevar atbalstīt pamatnostādņu pašreizējo projektu, jo netiek sasniegti izvirzītie mērķi - politiskais spēks neredz, ka ar šo plānu tiktu mazināta nevienlīdzība, nav pilnīgas skaidrības, kā reforma palīdzēs ekonomikas attīstībai, tāpat neparādās informācija, kā kompensēt ieņēmumu samazināšanos. Tāpat ir daudz neatbildētu jautājumu, piemēram, par finansējumu veselības aprūpei, sacīja Āboltiņa.

Finanšu ministrijas (FM) piedāvātajās nodokļu pamatnostādnēs nav ietverti risinājumi arī finansējuma nodrošināšanai sociālās apdrošināšanas sistēmas ilgtspējai un sociālā budžeta stabilitātei, un pastāvīga finansējuma nodrošināšanai valsts iekšējās un ārējās drošības stiprināšanai, informēja partijas "Vienotība" preses sekretāre Laila Timrota. Finanšu ministrei piedāvājums jāpārstrādā, lai Ministru kabinetā iesniegtu izsvērtu piedāvājumu, kas saskaņots ar ministrijām, valdības sociālajiem partneriem un dažādu nozaru nevalstiskajām organizācijām, norāda partijā.

Tāpat dokumentā nav atrodams atbalsts virzībai uz vispārējās un augstākās izglītības konkurētspēju, pauž politiķi. "Ir svarīgi, lai pārstrādātajā piedāvājumā tiktu ietverti tādi risinājumi, kas ekonomiskās izaugsmes apstākļos nepamatoti nepalielina valsts parādu," uzsver "Vienotības" pārstāvji.

"FM virzītais dokuments neatspoguļo pietiekamu tautsaimniecības finanšu aprēķinu analīzi un nerada pārliecību par valsts budžeta ieņēmumu daļas ilgtspēju, tādējādi potenciāli radot nepieciešamību veikt citas būtiskas izmaiņas valsts nodokļu sistēmā," norādīts politiskā spēka izplatītajā paziņojumā.

""Vienotība" atbalsta progresīvas reformas valsts pārvaldē, kas sekmē Latvijas tautsaimniecības attīstību un konkurētspēju, mazina nevienlīdzību sabiedrībā un sasniedz nodokļu ieņēmumus 1/3 no iekšzemes kopprodukta apjomā. Reformas mērķim jābūt sociāli atbildīgai nodokļu politikai, kas spēj ģenerēt pietiekamus budžeta ieņēmumus, lai pastāvīgi un augstā kvalitātē garantētu iedzīvotājiem visus valsts pamatpakalpojumus un sociālo atbalstu," uzsver politiķi.

Kučinskis norādīja, ka viņam pašlaik ir grūti sniegt sīkāku skaidrojumu par tālāko rīcību. Premjers secinājis, ka "Vienotība" lēmumu par nostāju attiecībā uz pamatnostādnēm pieņēmusi jau pirms tikšanās. No koalīcijas partnera neesot skaidrs piedāvājums, kā tālāk rīkoties, pauda valdības vadītājs, skaidrojot, ka ir gatavs piekāpties un ir iespēja atrast kompromisu, "bet ir jābūt ticībai, ka mēs gribam kaut ko pieņemt".

Ministru prezidents prognozēja, ka vēl būs nepieciešama papildus saruna gan ar koalīcijas partiju līderiem, gan ministriem par tālāko virzību šajā lietā. "Būs jāsatiekas vēlreiz," pauda premjers.

Trešdien, 3.maijā, pirms valdības sēdes, kurā paredzēts spriests par nodokļu pamatnostādnēm, ir paredzēta koalīcijas sanāksme.

Kučinskis norādīja, ka nodokļu reformas pamatnostādņu projekts no trešdienas valdības sēdes darba kārtības netiks izslēgts. Premjers pieļāva, ka pamatnostādnēm varētu tikt pievienots kāds protokollēmums par tālāko rīcību. Vienlaikus gan viņš atzina, ka tā pieņemšanai vajag koalīcijas atbalstu vai sapratni. Premjeram esot nepieciešama lielāka skaidrība par "Vienotības" pozīciju šajā jautājumā.

Vaicāts, vai nevienprātības dēļ koalīcijā ir apdraudēta valdības stabilitāte, Kučinskis atbildēja līdzīgi, ka viņam vispirms jāgūst skaidrība, kāda ir situācija.

Kā ziņots, iepriekš Kučinskis apgalvoja, ka, lai izvairītos no jautājuma aktualizēšanas par valdības stabilitāti, valdībā šonedēļ tiks pieņemta nodokļu politikas pamatnostādņu pakete, lai gan par atsevišķiem jautājumiem diskusijas noteikti turpināsies.

Otrdienas rītā uz Latvijas Televīzijas jautājumu, kas notiks, ja valdība nespēs vienoties par nodokļu reformas jautājumu un vai šim gadījumam ir arī plāns B, premjers atbildēja, ka tāda plāna noteikti nav. Tāpēc, lai neeskalētu jautājumu par valdības stabilitāti, pamatnostādņu pakete tiks pieņemta, vēl šorīt pauda valdības vadītājs.

"Politikā esmu pietiekami ilgi un zinu, kas notiek gadījumos, kad valdība nespēj vienoties jautājumos par nodokļiem un budžetu," piebilda Kučinskis, tomēr atkārtoti uzsvēra, ka šoreiz galvenais ir nodokļu reformas paketes apstiprināšana, bet neskaidros jautājumus varēs izdiskutēt pēc tam.

Jau ziņots, ka partija "Vienotība" otrdien iztaujāja Kučinski par iecerēto nodokļu reformu, jo politiskajām spēkam par to bija vairāki neatbildēti jautājumi.

Finanšu ministrija (FM) saskaņošanai visām nozaru ministrijām, sociālajiem, kā arī citiem sadarbības partneriem nodeva nodokļu reformas pamatnostādņu 2018.-2021.gadam projektu. FM cerēja tās izskatīt un atbalstīt Ministru kabineta sēdē jau pagājušajā nedēļā, tomēr "Vienotības" dēļ šī jautājuma izskatīšana tika pārcelta uz 3.maiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!