Foto: LETA

Vasaras sākumā nogalinātā maksātnespējas administratora Mārtiņa Bunkus ģimene izveidojusi nodibinājumu "Justice for Mārtiņš Bunkus", lai veicinātu nozieguma atklāšanu, kā arī policijas komunikāciju ar sabiedrību, ceturtdien preses konferencē žurnālistiem paziņoja nelaiķa brālis Kristaps Bunkus.

Viņš kritizēja policijas darbu, sakot, ka amatpersonas nav bijušas runīgas saistībā ar notikušo noziegumu, kā arī ģimenei nav nekādas informācijas par izmeklēšanas virzību. Atceroties 30. maija notikumus, Kristaps Bunkus policijai pārmeta politiķiem un valsts amatpersonām pasīvu reakciju, skopos viedokļus un komentārus par notikušo. Tāpat nogalinātā Bunkus brālis kritizēja policijas darbu, kas darīts 48 stundu laikā pēc slepkavības.

Bunkus ģimenes ieskatā nozieguma vieta nav tikusi pilnvērtīgi norobežota, tā bijusi pieejama garāmgājējiem, bet pirmo darbu notikuma vietā veikuši Policijas koledžas studenti bez pieredzes. Tāpat nebija redzama nekādu ekspertu, piemēram, kinologu piesaiste, un nenotika tūlītēja satiksmes bloķēšana. Kristaps Bunkus bija skeptisks par atbildīgo amatpersonu aizbildināšanos, ka operācijas nav veiktas saistībā ar nevēlēšanos satraukt sabiedrību, retoriski vaicājot, vai tā drīzāk nav nespēja pieņemt operatīvus un profesionālus lēmumus un pieredzes trūkums.

Nelaiķa brālis arī sacīja, ka policijas rīcībā ir vairāk kā 36 terabaiti informācijas no iegūtajiem videoreģistratoriem. Lielākā daļa no tiem nav apstrādāti un ir arhivēti.

Bunkus ģimene nespēj ilgāk samierināties ar šo situāciju, tāpēc lēmusi izveidot nodibinājumu, kura mērķis ir stiprināt sabiedrības uzticību tiesībsargājošo iestāžu darbam, iniciēt starptautisku ekspertu piesaisti Latvijas tiesībsargājošo iestāžu darbam, kā arī nodrošināt regulāru informāciju Latvijas sabiedrībai par izmeklēšanā panākto progresu tik lielā apmērā, cik iespējams, lai netraucētu izmeklēšanai. "Ceram un ticam, ka darbības novedīs pie brāļa slepkavības atklāšanas," sacīja Kristaps Bunkus.

Nodibinājumam varēs sekot sociālajos tīklos, kā arī darbība un jaunākā informācija par izmeklēšanu būs pieejama mājaslapā www.jfmb.eu. Nodibinājumu vadīs Kristaps Bunkus. Viņš žurnālistiem uzsvēra, ka nodibinājums neveiks savu izmeklēšanu paralēli policijai jau esošajai izmeklēšanai. Mērķis ir palīdzēt policijai, lai ātrāk un efektīvāk notiktu izmeklēšana, tāpēc viņš cer, ka policija palīdzību pieņems.

Nodibinājumam "Justice for Mārtiņš Bunkus" budžeta nav, un pati ģimene uzņemas to uzturēt par saviem līdzekļiem. Patlaban netiek apsvērta finansējuma piesaiste, bet šāds variants netiek izslēgts nākotnē.

"Izmeklēšana piecu mēnešu laikā nav būtiski pavirzījusies un sadarbībā ar ekspertiem esam izvērtējuši, kas ir izdarīts izmeklēšanā un kādas, mūsuprāt, kļūdas tika pieļautas pirmajās dienās pēc slepkavības izdarīšanas. Mūsu secinājumi neliecina par profesionālāko policijas darbu nedz uzreiz pēc nozieguma izdarīšanas, nedz vēlāk. Tādēļ mēs esam nolēmuši, ka jāmēģina tiesībsargājošajām institūcijām palīdzēt, veicinot informācijas apriti, iesaistot ekspertus, lūdzot ārvalstu palīdzību. Lai to darītu efektīvi, veidosim nodibinājumu, kas laika gaita kļūs par mūsu centienu centrālo platformu," tā Kristaps Bunkus.

"Uzreiz pēc Mārtiņa slepkavības valsts politiskā vadība pauda stingru apņēmību atrast vainīgos, tika runāts par ārvalstu, tostarp ASV, ekspertu iesaisti, arī par atlīdzības izsludināšanu un steidzamu reakciju slepkavu meklēšanā, kurā netikšot taupīti nekādi resursi. Nekas no tā nav darīts. Tā vietā ar šo visdrīzāk starptautisko noziegumu cīnās neliela policistu grupa, kas noteikti ir godprātīga un zinoša, taču, mūsuprāt, tās resursi ir vienkārši nepietiekami. Centīsimies viņiem palīdzēt," pauda Bunkus.

Vaicāts par izsludināto atlīdzību ar vērtīgu izmeklēšanai informāciju, Kristaps Bunkus norādīja, ka atlīdzību izsludināja Bunkus advokātu birojs tūlīt pēc slepkavības, cerot, ka saņems lietderīgu informāciju. Nelaiķa brālis atzina, ka "nekas tik nozīmīgs, kas būtu veicinājis nozieguma atklāšanu," nav saņemts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!