Kalna nogāzes nogruvums pie Turaidas patlaban apdraud Turaidas pili, visvairāk tās torni, informēja Turaidas muzejrezervāta sekretāre Daiga Kļaviņa. Daļa Turaidas pilskalna ir noslīdējusi pēc tam, kad naktī no 6.uz 7.februāti nogāzies koks.
Kā informē Kļaviņa, noslīdējums ir apmēram 40 metrus plats un 100 metrus garš un tas stiepjas no pils pamatiem līdz šosejai. Pastāv iespēja, ka vēl varētu izslīdēt apmēram 50 metri zemes apkārt pilij. Patlaban noslīdējums ir apmēram 2,5 metru attālumā no pils mūriem, un visnopietnāk apdraudēts ir Turaidas pils rietumu tornis un rietumu aizsargsiena. Kļaviņa informēja, ka pēdējais šāds noslīdējums bijis pirms četriem gadiem - 1998.gada februārī.

Lai lemtu par radušos situāciju un draudu novēršanu, šodien plkst.15 notiks ārkārtas sanāksme, kurā piedalīsies pārstāvji no Kultūras ministrijas, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas, Satiksmes ministrijas, kā arī Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas vadītājs Juris Dambis, Siguldas domes priekšsēdētājs Tālis Puķītis, Gaujas Nacionālā parka direktors Jānis Strautnieks un citi.

Nogāzes noslīdējuma dēļ slēgta transporta kustība valsts pirmās šķiras autoceļa P8 Inciems - Sigulda - Ķegums posmā Gaujas senleja - Turaida, no 8. līdz 11. kilometram, ieskaitot Gaujas tiltu.

Pēc Latvijas autoceļu direkcijas (LAD) sniegtās informācijas, nogruvums izveidojies vakar aptuveni pulksten 23. Turaidas pils pakājē noslīdējusi kalna nogāze, aizsprostojot divas trešdaļas no ceļa. Pārvietošanās pa šo ceļa posmu ir kļuvusi bīstama, līdz ar to satiksme slēgta. Slēgto posmu iespējams apbraukt pa ceļu Turaida - Ragana - Inčukalns - Sigulda.

Ģeologi jau iepriekš prognozējuši iespējamo zemes nogruvumu pie Turaidas pils, taču neviens neesot domājis, ka tas var notikt tik lielā apmērā, pastāstīja notikuma vietā sastaptie Gaujas Nacionālā parka strādnieki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!