Foto: F64
Satversmes tiesa (ST) nokavēto termiņu dēļ ir atteikusies ierosināt lietu pēc Ozolnieku novada domes pieteikuma par vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Edmunda Sprūdža (RP) rīkojumu atcelt pašvaldības aizliegumu smēķēt uz daudzdzīvokļu balkoniem, portālam "Delfi" apliecināja ST pārstāve Līga Pauliņa.

No ST saņemts atteikums, jo ir nokavēts termiņš, kādā pašvaldība var vērsties tiesā. Pauliņa portālam "Delfi" sacīja, ka pēc ministra rīkojuma pašvaldība ST var vērsties triju mēnešu laikā.

Tā bija otrā reize, kas Ozolnieku novada dome vēršas ST, pirmajā reizē lieta netika ierosināta, jo pieteikumā neesot bijis pašvaldības prasījums, ko tieši vēlas panākt.

Jau vēstīts, ka Sprūdžs atcēlis Ozolnieku novada domes aizliegumu smēķēt uz daudzdzīvokļu namu balkoniem.

Rīkojumā minēts, ka pašvaldībām nav tiesiska pamata papildus likumā "Par tabakas izstrādājumu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu" paredzētajam noteikt smēķēšanas ierobežojumus savā teritorijā, izdodot par to saistošos noteikumus un paredzot administratīvo atbildību par šo ierobežojumu neievērošanu.

Ievērojot, ka saistošie noteikumi satur vienu normu, kas ir atzīstama par prettiesisku, saistošie noteikumi ir atceļami kopumā kā nelikumīgi.

Ozolnieku novada domnieki nolēma aizliegt smēķēt uz daudzdzīvokļu namu balkoniem un lodžijām pēc sūdzību saņemšanas no vietējiem iedzīvotājiem.

Tomēr pašvaldības izstrādātais normatīvais akts bija pretrunā ar jau spēkā esošo normatīvo regulējumu – pašvaldības savos saistošajos noteikumos nav tiesīgas noteikt papildu smēķēšanas aizliegumu, jo tas neatbilst likumam "Par tabakas izstrādājumu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu" un Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa normām.

Tāpēc Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai neesot tiesiska pamata pašvaldības izstrādātos noteikumus saskaņot.

Veselības ministrija ir paudusi atbalstu iecerei aizliegt smēķēšanu uz daudzdzīvokļu namu balkoniem. Lai normatīvajos aktos noteiktu šādus smēķēšanas aizliegumus, plānots ierosināt grozījumus likumā "Par tabakas izstrādājumu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!