Foto: PantherMedia/Scanpix

Dezinfekcija Rīgas ūdensvados nav sākta, pamatojoties uz bažām par dažāda veida vīrusu saslimšanām, kas pašreiz ir aktuālas, vai pamatojoties uz veselības aprūpes iestāžu pārstāvju ieteikumiem, apgalvoja pašvaldības SIA "Rīgas ūdens" (RŪ) pārstāvis Arturs Mucenieks.

Viņš skaidroja, ka šos dezinfekcijas pasākumus uzņēmums sācis plānot jau apmēram pirms diviem mēnešiem, kad nebija paredzamas pašreiz aktuālās saslimšanas - gripa un vēdera infekcija. "Ūdensapgāde ir absolūti noslēgta sistēma, turklāt ūdens temperatūra ir no diviem līdz četriem grādiem - ļoti auksts ūdens, kur nekādi vīrusi nevar attīstīties," komentēja RŪ pārstāvis.

Kā ziņots, RŪ pirmdien sācis ūdensvadu dezinfekciju, izmantojot paaugstinātu hlora koncentrāciju, un tāda pēdējoreiz pilsētā veikta pirms 15 gadiem, jau iepriekš pastāstīja Mucenieks.

Dezinfekciju plānots noslēgt 29.janvārī. Tā sākta, lai novērstu ūdensvadu aizaugšanas riskus. Šogad šādi pasākumi, visticamāk, vairs nebūs nepieciešami, tos varētu atkārtot nākamgad, sacīja Mucenieks.

Dezinfekcijas laikā ūdenim var būt jūtama hlora smaka, ko var novērst, ūdeni uzvārot. Neskatoties uz jūtamo hlora smaku, ūdens esot pilnībā drošs lietošanai uzturā, skaidro uzņēmumā.

Pēc Pasaules Veselības organizācijas norādījumiem, cilvēkam nekaitīgā hlora koncentrācija ir pieci miligrami litrā (mg/l). Pasaulē tā ir normāla prakse - nodrošināt hlora daudzumu dzeramajā ūdenī 0,2-1 mg/l. Lai aizkavētu bioplēves un nelabvēlīgās mikrofloras un mikrofaunas veidošanos Rīgas pilsētas ūdensvados, ir nolemts īslaicīgi paaugstināt dezinfekcijā izmantotā hlora koncentrāciju līdz 0,5 mg/l.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!