Foto: LETA

Par Saeimas deputātes Glorijas Grevcovas (S!) izteikumiem vietnē "TikTok", kur, atrodoties Okupācijas muzeja telpās, deputāte norāda, ka "gids stāsta savu – paralēlo, izdomāto – vēsturi", parlamentārietis Edmunds Jurēvics (JV) ir vērsies ar iesniegumu prokuratūrā, lūdzot vērtēt deputātes izteicienus un ierosināt kriminālprocesu.

Grevcova nedēļas nogalē paviesojusies Okupācijas muzejā un savā "TikTok" kontā publicējusi pārdomas par redzēto, kuras raisījušas plašu sabiedrības rezonansi. Deputāte norāda, ka gids stāstot "savu paralēlo, izdomāto vēsturi", "fakti nesakrīt" un, ja viņai agrāk licies, ka "pie mums ir propaganda, tad, izejot cauri šim muzejam, tu saproti, kas tas ir – īsta propaganda".

Valsts drošības dienestā (VDD) portālam "Delfi" apliecināja, ka dienests ir uzsācis šā gadījuma izvērtēšanu savas kompetences ietvaros.

Tiesa, pirmdienas rītā video no konta ir dzēsts.

Savukārt Saeimas deputāts Jurēvics aicinājis ģenerālprokuroru Juri Stukānu izvērtēt Grevcovas izteikumus, jo tie nepārprotami liecinot par vēlmi publiski noliegt Latvijas okupāciju.

Tāpat viņš norāda, ka Grevcova video uzņēmusi tieši Okupācijas muzeja telpās, kas liecinot, ka izteikumi nav nejaušība, bet apzināta darbība.

Jurēvics aicina Stukānu vērtēt, vai Grevcovas darbībās nav saskatāmas Krimināllikuma 74.1 pantā paredzētā noziedzīgā nodarījuma pazīmes, kā arī ierosināt kriminālprocesu.


Krimināllikuma 74.1 pants paredz, ka par genocīda, nozieguma pret cilvēci, nozieguma pret mieru vai kara nozieguma publisku slavināšanu vai īstenotā genocīda, nozieguma pret cilvēci, nozieguma pret mieru vai kara nozieguma, tai skaitā PSRS vai nacistiskās Vācijas īstenotā genocīda, nozieguma pret cilvēci, nozieguma pret mieru vai kara nozieguma pret Latvijas Republiku un tās iedzīvotājiem, publisku slavināšanu, noliegšanu, attaisnošanu vai rupju noniecināšanu soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu, vai ar naudas sodu.

Savukārt Nacionālā apvienība sola vērsties Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā, lai tur vērtētu Grevcovas izteikumu atbilstību parlamenta ētikas kodeksam.

Pirmdienas rītā Grevcova "TikTok" ievietoja jaunu video, kurā skaidroja, ka Latvijas okupāciju nenoliedz, taču "daudzi fakti par izsūtītajām un mirušajām personām nesakrīt", norādot, ka patiesībā cietušo personu esot vairāk. Tāpat viņa norāda uz vairākām fotogrāfiju neatbilstībām izstādes saturam, piemēram, "Rīga 30. gadā ir tāda pati, kā Rīga 43. gadā".

Tāpat, viņasprāt, ieejai Okupācijas muzejā būtu jābūt bez maksas un visiem pieejamam, bet par izstādes satura un fotogrāfiju atbilstību viņa aicina katram apmeklētājam pārliecināties pašam.

@glorijagrevcova
♬ оригинальный звук - Glorija Grevcova

Jau ziņots, ka pret Grevcovu jau ir uzsākts kriminālprocess par nepatiesu ziņu sniegšanu, kandidējot Saeimas vēlēšanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!