Foto: F64
Gadumijas laika "apvērsums", kura laikā Šveices advokātu Rūdolfu Meroni uzņēmuma "Ventbunkers" pārvaldes struktūrās nomainīja tā dēvētie Ventspils mēra Aivara Lemberga opozicionāri un medijos par Lembergu ģimenes pārstāvi dēvētais uzņēmējs Gatis Klimass, nenozīmē, ka slēgtas citas vienošanās abu karojošo pušu starpā, portālam "Delfi" apliecināja vairāki notikumiem tuvu stāvoši cilvēki.

Pēc "apvērsuma", kurā ar savām "Ventbunkera" īpašnieku balsīm piedalījās arī Lemberga bērni Anrijs un Līga, netieši palīdzot Olafam Berķim uzņēmuma padomes priekšsēdētāja amatā nomainīt Meroni, mediji vēstīja par "pamieru starp ilgstoši karojošajām pusēm - Lembergu un Berķi". Portālā "Pietiek.com" tika izteiktas bažas, ka šī salabšana varētu atstāt nopietnākas sekas uz politiskiem procesiem valstī.

Arī gāztais padomes priekšsēdētājs Meroni 23.decembrī notikušo ārkārtas akcionāru kopsapulci medijiem nodēvējis par svarīgu signālu "Ventspilnieku karā", sakot - pretējās nometnēs esošie uzņēmēji ir vienojušies.

Šveices advokāts savu ietekmi uzņēmumos, tostarp "Ventbunker" realizē, jo Ģenerālprokuratūra viņam uzticējusi Lemberga lietā arestētās mantas, arī akciju pārvaldīšanu. Lietā iesaistītās puses nereti paudušas neapmierinātību ar Meroni darbu, bažījoties, ka viņš izsaimniekos Ventspils uzņēmumus, savukārt Meroni nesaimniecisku rīcību un centienus pārņemt varu uzņēmumos pārmetis pašiem ventspilniekiem.

No "Delfi" rīcībā esošajiem Uzņēmumu reģistrā iesniegtajiem dokumentiem izriet: gada nogalē notikušajā ārkārtas akcionāru sapulcē jeb "apvērsumā", kas Meroni ļāva izteikt pieņēmumu par pamieru starp Lembergu un oponentiem, piedalījušies astoņi "Ventbunkers" akcionāri - SIA "Kements" (pilnvarotā persona Jānis Berķis), "Gyges Limited" un "Steropes Limited", (pārstāv Jānis Junkers), "Topmar Baltic Investments" (pārstāv Mārtiņš Kvēps). "Investment Activity" (pārstāv Genadijs Ševcovs), Anrijs un Līga Lembergi, kuriem katram pieder tikai pa 0,135% akciju, kā arī Lemberga ietekmei piedēvētā AS "Optima Management" ar pārstāvi uzņēmēju Gati Klimasu. Sarunas par apvienošanos pret Meroni ar Lemberga oponentiem mēra vārdā esot uzsācis Klimass.

Klimass sarunā ar portālu "Delfi" to noliedza, sakot, ka "Ventbunkerā" pārstāv AS "Optima Management" intereses.  "Es nekādā ziņā neesmu bijis un neesmu šīs ģimenes [Lembergu ģimenes] pārstāvis "Ventbunkers" padomē, esmu izvirzīts no AS "Optima Management" puses un pārstāvu šīs sabiedrības intereses," lūgts komentēt, vai viņš ir Lembergu ģimenes pārstāvis, atbildēja Klimass.

"Pēc manā rīcībā esošās informācijas, tieši Meroni pārstāv Lembergu ģimenes intereses kompānijā "Ventbunkers", kur viņam šādu iespēju piedāvāja procesa virzītājs krimināllietā. Mani neviens procesa virzītājs nav iecēlis par Lembergu ģimenes pārstāvi kompānijā "Ventbunker","  epasta vēstulē portālam "Delfi" apgalvoja Klimass.

"Manas attiecības ar Aivaru Lembergu nav mainījušās ne par mata tiesu, un situācija "Ventbunkerā" nav saistīta ar to," iepriekš aģentūrai LETA uzsvēris arī Berķis, tā noliedzot ziņas par vienošanās esamību.

Sarunās ar portālu "Delfi" apliecināja arī citu iesaistīto personu pušu pārstāvji apliecināja: nav noslēgta vienošanās, kas varētu ietekmēt, piemēram, politiskos vai krimināltiesiskos procesus. Bažas, ka vienošanās karojušo pušu starpā varētu ietekmēt, piemēram, Rīgas apgabaltiesā izskatīšanā esošo krimināllietu, kurā uz apsūdzēto sola sēžu Lembergs, viņa dēls Anrijs un uzņēmējs Ansis Sormulis, neesot pamatotas. Kā uzsvēra "Delfi" avoti, kriminālprocesā sniegtās liecības nav tik vienkārši atsaucamas, jo, piemēram, viens no Lemberga opozicionāriem Oļegs Stepanovs tiesā jau ir noliecinājis, bet Berķis vēl liecina un gaidāms, ka apsūdzība nākamnedēļ beigs viņu pratināt. Tāpat lietā ir sniegtas liecības pirmstiesas procesā. Nākamais uz liecinieku sola Berķi nomainīs Meroni.

Arī prokuratūrā peripētijas ap "Ventbunker" neuzskata par draudu tiesvedībai vai citiem procesiem, liecina portāla "Delfi" informācija.

Interesanti, ka noslēgto pamieru mikroblogā "Twitter" noliedzis arī Lembergs, sakot: "jebkura vāvuļošana, ka esot vienošanās starp A.Lembergu un Kvēpu&Co, un Šveices "Ostapu Benderu", ir korumpētu žurnālistu fantāzijas!" . Bez tam Ventspils mērs arī kārtējo reizi uzsvēris, ka viņam nepieder slēptas īpašuma tiesības "Ventbunkerā".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!