Foto: Mārtiņš Purviņš, DELFI
Tukšums aiz logiem, ja tādi vispār namam ir, grafiti "tetovējumi", sarkanā teritoriju norobežojošā lente – šīs ir dažas no graustu pazīmēm. Lai arī šķietami pamestu, novārtā atstātu namu Rīgas ielās netrūkst, ne visi, kas pirmajā acu uzmetienā atgādina graustu, arī atzīti par tādiem. Portāls "Delfi" piedāvā ieskatu Rīgas centra graustos.

Brīvības iela 88


Netālu no Rīgas klusā centra pretī Dailes teātrim jeb Matīsa un Brīvības ielas stūrī atrodas grausts, kuru 2020. gadā plānoja pārbūvēt par pieczvaigžņu viesnīcu. Šis nams iepriekš atzīts par arhitektoniski nozīmīgu objektu – hrestomātisku jūgendstila piemēru – 2020. gadā vēstīja Latvijas Radio. Ieceri graustu pārveidot par viesnīcu grasījās realizēt par 25 miljoniem eiro. Vidi degradējošo namu īpašniekiem uzdeva sakārtot jau 2019. gadā.

No pieczvaigžņu viesnīcas graustā ne miņas. Nama smaile, kas "duras" tieši Marijas un Brīvības ielas stūrī, apdarīta ar grafiti zīmējumiem, un logiem paredzētajās ailēs patveras putni. Par vienīgo "dzīvību" namā signalizē tā pirmajā stāvā esošais apavu veikals.

Kā norāda Līcītis, namam Brīvības ielā 88 kopš 2021. gada februāra ir spēkā esoša būvatļauja dzīvojamās ēkas restaurācijai, pārbūvei un lietošanas veida maiņai par viesnīcas ēku. Šobrīd joprojām noris projektēšana

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!